Očekivan rasplet

HDZ 1990. ostaje s HDZ BiH, poziva na ustroj vlasti u HBŽ, SBŽ i HNŽ

HDZ 1990. celnistvo
Zoran Grizelj
26.07.2011.
u 11:10

HDZ-u 1990. prema sporazum dva HDZ-a pripada mjesto premijera u Hercegbosanskoj županiji, te pozivaju na reafirmiranje dogovora

Predsjedništvo HDZ-a 1990., prošireno predsjednicima županijskih odbora, razmatralo je jučer proces uspostave i funkcioniranja vlasti na svim razinama i način kako što brže uspostaviti vlast na državnoj razini i u županijama u kojima još to nije učinjeno. Predsjedništvo HDZ-a 1990. je razmatralo aktualnu političku situaciju u BiH te proces uspostave vlasti na svim razinama vlasti, od županijske do državne. U zaključcima je istaknuto da HDZ 1990. ostaje privržen ciljevima, duhu i slovu sporazuma koji je potpisan između stranaka koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.
Premijerska pozicija
“HDZ 1990. je sklopio sporazum u dobroj vjeri vođen temeljnim nacionalnim ciljevima. Odlučni smo poštovati i ustrajati na njegovoj dosljednoj realizaciji, što naravno očekujemo i od partnerske strane. Radi sagledavanja realizacije postavljenih ciljeva i sadržaja u sporazumu, HDZ 1990. predlaže sastanak vodstava HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH”, navodi se u zaključcima. HDZ 1990. poziva partnerske političke stranke da se što prije formira vlast, kako u županijama u kojima nije formirana vlast, tako i na državnoj razini. Konkretno se misli na vlast u SBŽ-u, HNŽ-u i HBŽ-u. Pritom bi iste stranke trebale činiti vlast u SBŽ-u i HNŽ-u. HDZ 1990. podsjeća kako sporazum dva HDZ-a predviđa da mjesto premijera u Hercegbosanskoj županiji pripada HDZ-u 1990. kojega će predložiti Županijski odbor HDZ 1990. HBŽ. Predsjedništvo HDZ-a 1990. pozdravilo je nedavnu odluku visokoga predstavnika koja se odnosi na uspostavu vlasti u Srednjobosanskoj županiji i očekuje da se kroz dijalog legitimnih predstavnika naroda i građana formira vlast na legalan način.
Osuda platformaša
Predsjedništvo HDZ-a 1990. osuđuje nezakonito djelovanje nezakonite federalne vlasti, oduzimanje ustavnih ovlasti županijama te nezakonite smjene rukovodećih kadrova u federalnim institucijama i javnim poduzećima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?