ZATIRANJE HRVATA

HBŽ i HNŽ nova ‘meta’ nakon pada SB županije

lagumdžija
VL FOTO
13.05.2011.
u 10:27

SDP i ostale stranke Bošnjaka pokušat će pronaći način za produbljenje krize

Nasilje nad demokracijom, kršenje Poslovnika o radu županijske Skupštine i županijskog Ustava, političko nasilje nad legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, nad zdravim razumom..., demonstrirano proteklih mjeseci od strane stranaka koje su potpisnice platforme, a što je kulminiralo izborom županijske Vlade, razlozi su izvanrednog obraćanja javnosti i apela legitimnih predstavnika Hrvata u središnjoj Bosni.

Protuustavno djelovanje

“Nelegalnim, protuzakonitim i protuustavnim djelovanjem i donesenim odlukama zastupnici iz bošnjačkih stranaka (SDA, SDP, SBB, SBiH) vratili su nas 15 pa i više godina unatrag. Ponovno je demonstriran politički terorizam, pa je sa sjednice Skupštine Hrvatima, i ne samo Hrvatima, poslana ružna i prijeteća poruka”, kazao je u uvodnom izlaganju županijski čelnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović ističući kako je na toj nelegalnoj sjednici Skupštine „slomljena kralježnica FBiH“. “Nećemo šutjeti i teror trpjeti, neće biti ishitrenih i nepromišljenih odluka, sve ćemo proanalizirati, sagledati sva zakonska i ustavna prava, svoj institucionalni položaj i onda donijeti odluke i odlučno ih provoditi“, dodao je Lovrinović i naglasio kako će se žaliti Ustavnom sudu i tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. On je također kazao kako županijski odbori dva HDZ-a tzv. stranke platforme smatraju udruženjem za razvlašćivanje Hrvata, optuživši ih i za „generiranje sve dublje političke krize, sada i u Srednjobosanskoj županiji“. - Moja stranka je protiv trećeg entiteta, a događaji, bošnjačke stranke, tjeraju nas da tražimo zaštitu svim demokratskim putevima. A sada je pitanje, još uvijek bez jasnog odgovora, s kojim razlogom i s kojim ciljem se to čini i je li sve to planirano i organizirano“, zapitao se ovom prigodom Anto Lozančić (HSS-NHI) dodavši da se “mi Hrvati osjećamo kao da živimo u Goraždanskoj ili Sarajevskoj županiji, a ne u Srednjobosanskoj gdje nas je, prema posljednjem popisu, bilo blizu 40 posto“. Zastupnik HDZ-a 1990 Anto Bilić naveo je da su događanja u Srednjobosanskoj županiji „politika opasnih namjera“, koju se sustavno provodi protiv Hrvata. “SDP je i definitivno skinula socijaldemokratski plašt, pa sada, uz pomoć drugih bošnjačkih stranaka i troje hrvatskih zastupnika, idu skupa u poništavanje volje hrvatskoga biračkog tijela”, kazao je Bilić. Predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini SBŽ-a Josip Kvasina je kazao da u Skupštini, snagom broja ruku, nije dozvoljeno ni izjašnjavanje o zahtjevu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, “a na naše veliko razočaranje, protiv našeg prijedloga glasovali su i članovi našeg kluba Karolina Pavlović, Blaženka Lukić (NSRzB) i Alan Škaro (SDP)”.

Što s HBŽ-om i HNŽ-om?

I nije SBŽ jedina županija u kojoj bi se mogao odigrati ovakav scenarij. Već mjesecima se traže načini kako bi sličan scenarij mogao biti proveden i u Hercegbosanskoj županiji. I u ovom dijelu Federacije BiH uloga Hrvata želi se minorizirati, a Hrvate na sve načine izbaciti iz vlasti. Premda će u HBŽ-u teško biti ponoviti scenarij iz SBŽ-a zbog različite dominacije stranaka, nije nemoguće da uskoro gledamo i taj plan. Također, postavlja se pitanje što je s HNŽ-om. Naime, županijsku Vladu je napustio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Luka Faletar, ali je omjer hrvatskih i bošnjačkih ministara u Vladi i dalje pet naprema pet jer već duže vrijeme na sjednice, iz zdravstvenih razloga, ne dolazi jedan od bošnjačkih ministara. Ipak, Hrvati bi u HNŽ-u uskoro mogli ostati bez još jednog ministra, tako da bi Bošnjaci i u Vladi HNŽ-a, koja je još u tehničkom mandatu, mogli imati ruku više. Naime, u županijskoj Skupštini na mjesto Živka Budimira trebao bi doći Albert Šunjić, sadašnji ministar branitelja HNŽ-a. Ako se ovakav scenarij odigra, Hrvati i u HNŽ-u dolaze u podređen položaj, a jedini izlaz iz ovakve situacije je formiranje nove vlade u kojoj će Hrvati ponovno imati mjesta koja im i pripadaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?