Hakerski napad

Hakeri ukrali podatke 70 milijuna korisnika PlayStationa

'A man tests a motion-controlled game \'Move\' with the  Playstation III at the booth of Sony during the fair \'Gamescom\' in Cologne, Germany, 18 August 2010. The computer game-fair \'Gamescom\' take
'Oliver Berg/DPA/Pixsell'
27.04.2011.
u 10:24

Sony izazvao bijes svojih korisnika: trebalo mu je tjedan dana da ih obavijesti

Samo nekoliko dana nakon što je vlasnike iPhonea uznemirila informacija o tajnom praćenju njihova kretanja, s novim i još opasnijim udarom na privatnost suočilo se gotovo 77 milijuna korisnika Sonyjeva PlayStationa iz cijeloga svijeta. Nepoznati hakeri izveli su napad na Sonyjevu internetsku stranicu koja svaki PlayStation povezuje s glazbom, igrama i filmovima na internetu te se tako dokopali osobnih podataka, zaporki, a vjerojatno i brojeva kreditnih kartica. Hakerska akcija, jedna od najvećih krađa osobnih podataka u povijesti, dogodila se između 17. i 19. travnja. Sonyju je trebalo čak tjedan dana da korisnike svoje konzole, vrlo popularne i među hrvatskim gamerima, obavijesti o tom događaju, što je kod većine izazvalo bijes i ljutnju.

Savršeni napadi

– Ilegalan i nedopušten upad u naš sustav rezultirao je gubitkom znatne količine osobnih podataka koji bi mogli biti iskorišteni za krađu identiteta – potvrdili su u Sonyju, čija je PlayStation mreža već nekoliko dana nedostupna. U najvećoj su opasnosti korisnici koji su kupovali igre, glazbu i filmove za PlayStation preko interneta ostavljajući brojeve svojih kreditnih kartica i osobne podatke. Osim njih, na udaru su i oni koji su igrali igre s udaljenim korisnicima u svijetu, što je u posljednje vrijeme, zbog sve većih brzina interneta, vrlo popularna zabava. Jednostavnije rečeno, ovaj napad mogao bi pogoditi svakoga tko je svoj Playstation spojio na internet i zatim ostavljao podatke potrebne za pokretanje raznih usluga.

Sony je članovima PlayStation mreže i pripadajućeg servisa Qriocity savjetovao da budno motre na svoje kreditne kartice kako ne bi došlo do krađe veće količine novca te da prijave svaku neovlaštenu upotrebu.

– Iako zasad nemamo pouzdane dokaze da su brojevi kartica ukradeni, tu mogućnost ipak ne možemo potpuno isključiti – poručili su iz Sonyja, dodavši kako bi korisnici do čijih su e-mailova, adresa i telefonskih brojeva hakeri došli trebali pripaziti na pozive nepoznatih ljudi koji bi se mogli predstavljati kao Sonyjevi djelatnici.

– Mi s vama ni na koji način nećemo kontaktirati da bismo provjerili broj kreditne kartice, zdravstvenog osiguranja, adresu i ostale osobne podatke – upozoravaju iz Sonyja.

I dok je PlayStation mreža i dalje nedostupna, frustracije uznemirenih korisnika sve više rastu. Iz Sonyja uvjeravaju da će neke usluge pokušati ponovno pokrenuti u roku od najviše sedam dana. Odbili su otkriti koje su korake poduzeli u rasvjetljavanju okolnosti napada i surađuju li s policijom i obavještajnim službama. Poznato je samo da su započeli vlastitu istragu uz pomoć jedne sigurnosne kompanije. Američki informatički analitičari smatraju da napadi ove vrste postaju sve bliži savršenstvu, a kriminalci za njihovu realizaciju primjenjuju metode koje je vrlo teško otkriti i tako im stati na kraj. Za razliku od prijašnjih godina, njihovi napadi sada više nisu usmjereni isključivo na banke i vlade. Hakeri bi podatke ukradene od korisnika PlayStationa mogli upotrijebiti za razne prijevare, a poznato je i da “računi” gamera imaju veliku vrijednost na crnom tržištu, osobito ako je riječ o igračima koji imaju pristup većim razinama u igrama ili većem broju virtualnih vrijednosti. Nagađa se i da bi iza akcije mogla stajati hakerska skupina Anonymous, poznata po napadima na Visu i MasterCard zbog onemogućavanja uplate dobrovoljnih priloga za WikiLeaks.

Prijetnja zbog WikiLeaksa

Skupina je prije nekoliko tjedana zaprijetila da će napasti Sony nakon što je ta kompanija tužila hakera Georgea Hotza koji je razbio sigurnosni sustav PlayStationa 3. Anonymous je kod nas poznat po pismenoj prijetnju tvorcu hrvatske WikiLeaks domene Deanu Golubiću u kojoj su napisali da tu stranicu koristi za “patetičnu samopromociju” opisujući ju kao “malignu bolest” koja nema veze s pravim WikiLeaksom. Hakerski napad velika je mrlja za Sony koji na tržištu vodi bitku s Microsoftovim Xboxom, Nintendom i drugim konkurentskim konzolama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?