ŠTO JE OBILJEŽILO 2011.

Hajdukov centenarij, Barca na Poljudu, a Karlovčani i Šibenčani na rubu gladi

Hajduk Dinamo derbi (1)
Pixsell
26.12.2011.
u 11:37

Hajduk je ljetos spektakularno, gostovanjem europskog prvaka, obilježio stoti rođendan, a potkraj studenoga u PHNL-u bijeli su igrali protiv juniora Šibenika jer je većina igrača šibenske momčadi odbila nastupiti zbog neisplaćenih plaća.


Cijela godina bila je u znaku slavljenika Hajduka, stogodišnjaka čija je proslava rođendana bila čak i vijest na CNN-u. Toga 12. veljače u Hajdukovu čast gorjele su dubrovačke zidine, a gost prepuna Poljuda bila je praška Slavija.

Vrhunac proslave stotoga rođendana Hajduka bilo je gostovanje Barcelone 23. srpnja. Za samo sedmoricu igrača iz prve postave (Valdes, Abidal, Maxwell, Villa, Keita, Iniesta, Busquets) bijeli su platili 1,8 milijuna eura, dok su navijači za ulaznice izdvojili dodatna 2,4 milijuna. Tih 0:0 s drugom momčadi europskoga prvaka najvrednije je što je Hajduk postigao ove godine.

Sve poslije bilo je teška agonija: najprije odlazak s međunarodne scene porazom od engleskoga Stoke Cityja, potom skandalozni porazi u prvenstvu od Zadra, Intera i Lokomotive (sada Hajduk za Dinamom zaostaje šest bodova), te za kraj ispadanje iz kupa u utakmicama sa Zagrebom. I, zanimljivo, ovaj put nije odletio trener, Bugarin Balakov, nego dva člana uprave, Nižetić i Cicarelli. Ovaj drugi zbog afere “fotoshop”, sramotnoga brisanja zvijezde na dresovima legenda u Hajdukovu kalendaru.

Od spektakla u srpnju do nogometaša na rubu gladi u studenome, i to je bila slika hrvatske lige. Zastrašujuća je bila spoznaja da su se nogometaši Šibenika i Karlovca našli u identičnoj situaciji kao radnice Kamenskoga, mjesecima bez plaća, gotovo na rubu očaja. Kulminiralo je neodlaskom Karlovčana na prvenstvenu utakmicu 15. kola u Rijeku, dok su devetorica Šibenčana odbila nastupiti u sljedećem kolu protiv Hajduka. Uz obespravljene nogometaše stala je tek udruga Nogometni sindikat, koju vodi agilni Dario Šimić, dok im je HNS okrenuo leđa.

- Duguju nam osam plaća - kazao nam je kapetan Karlovca Matija Štefančić. - Povremeno nazovem tajnika kluba da vidim ima li kakve nade, ali odgovor je uvijek isti - nema. Imam sreću što mi je supruga zaposlena, pa se nekako snalazim. Ali, na žalost, ove godine neću joj moći kupiti dar za Božić, samo će ona meni...

Dramatična situacija u klubovima nije alarmirala čelnike HNS-a, a “zaraza” prijeti širenjem. Mjesecima su u nemilosti uprave bili i nogometaši Varaždina, koji su ipak primili jednu plaću, ali im perspektiva nije ružičasta. Pitanje je hoće li sezonu uopće završiti svih 16 klubova.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije