INCIDENT

Haaški tužitelj Scott prekinuo iznošenje Stojićeve obrane!

praljak
VL FOTO
17.02.2011.
u 08:27

Sudac Antonetti rekao kako je ovo prvi put da je u sudnici vidio ovakav skandalozan događaj

Sedam dana su šestorica optuženih Hrvata iz BiH slušala optužbe tužiteljstva tijekom iznošenja završne riječi. Uspoređivani su s ljudima koji su osmislili holokaust i druge najveće zločine u ljudskoj povijesti. I optuženi su šutjeli! Jučer je odvjetnica Senka Nožica, koja je dio tima obrane Brune Stojića, tijekom svoje završne riječi govorila o aktualnoj situaciji u BiH, a tužitelj Kenneth Scott je prekinuo njezino izlaganje zbog prigovora?! Naime, tužitelj je smatrao kako Stojićeva obrana ne može govoriti na način na koji to čini. Ovo je izazvalo burne reakcije Stojićeve obrane, a na kraju i sudskog vijeća.

Antonetti šokiran

Predsjedatelj sudskog vijeća sudac Antonetti je rekao kako je on osobno radio kao tužitelj te da ga nitko nikada nije prekidao u završnoj riječi. Nakon kraćeg vijećanja, sudsko vijeće je upozorilo tužiteljstvo zbog ovoga, naredilo brisanje iz zapisnika svega što je tužitelj Scott rekao, te naredilo kako tužiteljstvo više ne smije prekidati završnu riječ obrane jer je to nedopustivo u sudskoj praksi. I ovaj potez Haaškog tužiteljstva je potvrdio navode obrane Jadranka Prlića kako Scottu i ostalim tužiteljima nije cilj doći do prave istine u ovom slučaju nego samo do presude optuženih u ovom slučaju. A odvjetnica Nožica je govorila o navodnom zločinačkom pothvatu koji su navodno činili optuženi bh. Hrvati. Istaknula je kako im se sudi zbog stvaranja Herceg Bosne, što je razlog da se njihov rad proglasi zločinačkim pothvatom. Kazala je kako je Herceg Bosna, odnosno treći entitet u BiH bio tabu tema u ovoj državi, kako su visoki predstavnici smjenjivali prije desetak godina hrvatske političare koji su govorili o tome, ali da se danas o ovom otvoreno priča u BiH, te kako više nema kazni za to. - Ovdje se govori o načinu zaštite prava jednog konstitutivnog naroda u BiH kroz treći entitet ili Herceg Bosnu. I službeni Zagreb danas zagovara ovu ideju, a taj Zagreb više ne vodi Franjo Tuđman, pa čak ni stranka kojoj je bio predsjednik. Hrvatski predsjednik danas je čovjek socijaldemokratske opcije, ali i on traži zaštitu prava Hrvata u BiH kao jednoga od konstitutivnih naroda, rekla je odvjetnica Nožica. Prema logici koju zastupa tužiteljstvo u Haagu, onda bi i današnji službeni Zagreb trebalo teretiti za zločinački pothvat. Naravno, to nikome nije ni na kraj pameti!

Pitanje prava naroda

- Hrvati danas u BiH ne mogu ostvarivati svoja prava. Je li njihovo rješenje kroz treći entitet, tj. Herceg Bosnu ili neki drugi vid zaštite, pitanje je kojim se danas bave sve svjetske sile. Jesu li i one onda dio udruženog zločinačkog pothvata. Ne, na taj način se samo pokušava zaštiti jedan narod u BiH, zaključila je Stojićeva obrana. Ovakva završna riječi i povlačenje navedenih paralela vjerojatno je mnogima u sudnici dalo sasvim novi pogled na cijeli slučaj. Slična je situacija bila i sa svim ostalim točkama optužnice koje je redom obarala odvjetnica Nožica. Ona je još jednom prezentirala sudskom vijeću dokumente o tome kako su Stojić i Praljak zajedničkim naporima pokušavali spriječiti sukobe u središnjoj Bosni između Hrvata i Bošnjaka, te niz drugih dokumenata koji govore o Stojićevoj nevinosti.

Komentara 2

KI
kilm
14:51 17.02.2011.

Ovo suđenje je još jedna farsa Haškog suda ier da nije bilo Hrvata u Bih, bih nebi postojala .Kad se vidi kako su se srbi prošetali istočnom bosnom tj. teritorijom koje su branili muslimani dok na onim mjestima gdje su Hrvati predvodili obranu lomili su zube.Žalosno da makar naši tj. Hrvatski poilitičari i uzmu sve činjenice i onda iznose svoja stajališta na primjer drug KJajin optužuje Hrvate za agresiju i podjelu Bosne koja je podjeljena ali od strane međunarodne zajednice jer kako je moguće ako je Bosna država svih triju jednakokonstutivnih naroda Hrvatima bira njihovog prestavnika muslimanska većina .Bosna nikada nije bila država niti to može biti jer muslimani Hrvatima ne dozvoljavaju da Bosna bude i Njihhova država ne muslimanska kakvu je nude nego bosna i Hercegovina

KI
kitikat
17:35 17.02.2011.

@kilm jel to pricas o odbrani bos.broda,samca,dervente itd,odbrana u tim mjestima je bila predvodjena Hrvatima

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?