PROJEKT

Haaški sud dostavio u BiH 1800 stranica transkripata sa suđenja

haag
VL FOTO
02.07.2011.
u 16:09

Od pokretanja projekta u srpnju 2010., MKSJ je vlastima Hrvatske, Srbije i BiH dostavio 14.500 stranica transkripata

Međunarodni sud je dostavio približno 1.800 stranica transkripata izrađenih na lokalnim jezicima vlastima BiH. Transkripti su dostavljeni u okviru projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj ojačati kapacitete pravosudnih tijela u regiji za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima vezanim za ratne zločine i da pomogne u prijenosu znanja i materijala s MKSJ pravnim stručnjacima u regiji.

Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima pravnim stručnjacima u regiji pružiti veću mogućnost da dođu do svjedočenja danih pred MKSJ i da ih koriste. Transkripti na lokalnim jezicima regije pripremaju se na osnovi audiozapisa sudskih pretresa pred MKSJ. Do listopada 2010. transkripti suđenja bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, službenim jezicima MKSJ.

Komentirajući ovaj vid projekta, Boris Grubešić, šef Službe za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH, rekao je: “Prevedeni transkripti olakšavaju lokalnim pravosudnim institucijama korištenje svjedočenja danih pred MKSJ. Ova svnedočenja se odnose na događaje koji su se dogodili tijekom rata u BiH na kojima Tužiteljstvo BiH trenutno radi. Mnogi od naših predmeta uključuju svjedoke koji su prethodno svjedočili pred MKSJ. Transkripti njihovih svjedočenja su stoga vrlo korisni u analiziranju i istrazi ratnih zločina. Mi podržavamo nastavak ovog projekta koji uveliko doprinosi ubrzavanju procesa utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine”.

Otprilike 14.000 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 38.000 do sada izrađenih u sklopu ovog projekta, dostupno je u bazi podataka Sudski spisi MKSJ. Dodatni transkripti bit će postavljeni na ICR u sljedećim mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?