Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Haaški optuženici će služiti zatvorske kazne i u Srbiji

Zaključivanjem tog sporazuma Srbija će postati prva država u regiji koja ima takav ugovor s Međunarodnim kaznenim sudom
20. siječnja 2011. u 08:19 1 komentara 4 prikaza
haag
Foto: Arhiva VL

Ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Song Sang-Hyun potpisat će danas u Hagu sporazum koji će omogućiti da ljudi osuđeni pred Sudom za ratne zločine izdržavaju kaznu u Srbiji. U priopćenju Ministarstva pravosuđa se navodi da potpisivanje sporazuma predstavlja još jednu potvrdu odlučnosti Srbije da u potpunosti podupre rad Suda.

“Zaključivanjem tog sporazuma Srbija će postati prva država u regiji koja ima takav ugovor s Međunarodnim kaznenim sudom”, navodi se u priopćenju. To ne znači da će osuđenici iz Srbije moći služiti kazne u zatvorima te zemlje jer zločinci ne mogu služiti kaznu u zemlji iz koje dolaze, ali se otvara mogućnost da Hrvati i Bošnjaci koji budu osuđeni pred Haaškim sudom svoje kazne služe u susjednoj zemlji.

Svakako će u tom slučaju trebati osigurati posebne sigurnosne uvjete kako bi ovi osuđenici mogli služiti svoje kazne u Srbiji jer su neki od njih optuženi i za zločine nad Srbima u BiH. Inače, haaški optuženici svoje kazne služe u europskim zemljama, od Austrije, Italije, Španjolske, Engleske, pa sve do Estonije. Popisu ovih zemalja uskoro će se pridružiti i Srbija i bit će jedina zemlja u regiji u kojoj će haaški optuženici služiti zatvorske kazne.

  • park:

    Sad bi Gotovina trebao da služi kaznu u Nišu......,jebi ga ovo više nema nikakva smisla .