ostaje u zatvoru

Haag treći put odbio Krajišnikov zahtjev za puštanje na slobodu

'krajisnik'
''
09.11.2012.
u 13:54

Krajišnik je osuđen za veoma teške zločine, koji su obuhvaćali rasprostranjeno premještanje nesrpskog stanovništva u BiH što je izazvalo veliku patnju, naveo je u odluci sudac Meron

Haaški sud odbio je i treći put zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika za oslobađanje nakon izdržanih 12 od 20 godina zatvorske kazne na koju je osuđen za progon nesrba u BiH 1992., javlja agencija Beta. Predsjednik Tribunala Theodor Meron u obrazloženju odbijenice podsjetio je kako prema sudskim pravilima osuđenik može prijevremeno oslobađanje zatražiti nakon dvije trećine izdržane kazne, a u Krajišnikovu slučaju to istječe u kolovozu 2013.

– Krajišnik je usto osuđen za vrlo teške zločine koji su obuhvaćali rasprostranjeno premještanje nesrpskog stanovništva u BiH što je izazvalo veliku patnju – naveo je u odluci sudac Meron dodajući kako je uzeo u obzir izvješće zatvorskih vlasti u Velikoj Britaniji da se Krajišnik "primjerno ponašao" u dosadašnjem izdržavanju kazne, kao i njihovu preporuku da bi stoga trebao biti oslobođen prije vremena.

Momčilo Krajišnik (66) zahtjev je temeljio na britanskom propisu kako osuđenici imaju pravo zatražiti prijevremeno ili uvjetno oslobađanje nakon isteka polovice kazne, što se u njegovu slučaju dogodilo 2010. U pritvoru Haaškog tribunala, a zatim i u zatvoru u Velikoj Britaniji, Krajišnik je od uhićenja u travnju 2000. Ovakav zahtjev Krajišnik je Tribunalu uputio u srpnju 2010. i 2011. i oba je puta odbijen uz isto obrazloženje kao što ga je sada izrekao sudac Meron.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?