VIVA VERDI!

Guverner Veneta izbacio talijansku himnu

Umberto Bossi ne odustaje od Padanije
AFP
14.06.2010.
u 13:55

Guverner regije Veneto Luca Zaia, predstavnik Sjeverne lige, na otvaranju nove osnovne škole pokraj Trevisa dao je svirati Verdijevu ariju, koju sjevernoligaši smatraju himnom Padanije, umjesto talijanske himne.

RIM –  Direktorica škole Carmela Palumbo prijavila je slučaj regionalnoj povjerenici za školstvo Eleni Donazzan. Talijanski ministar obrane i član bivšeg Nacionalnog saveza, Ignazio La Russa, zamjenu intoniranja himne s pjevom "Va pensiera" ocijenio je kao "težak slučaj".

Zaia, pak, drži kako je talijanska himna svirana prilikom rezanja vrpce, ali neki od prisutnih događaju iznose kako su čuli samo Verdijevu ariju. Predsjednik Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta, Gianfranco Fini, drži kako bi se trebalo raspraviti o ponašanju Sjeverne lige čelnika Umberta Bossija.

"Sada se nitko ne može praviti kao da se ništa ne događa", rekao je Fini i zatražio očitovanje predsjednika vlade Silvija Berlusconija o cijelom slučaju. No, Berlusconi minimizira i sve ocjenjuje kao "glupo dizanje prašine. Dakako, Zaia si je mogao poštedjeti takvo držanje, ali mi se ne čini da je sve tako strašno".

Sjeverna liga želi federalizaciju Italiji do otcjepljenja Padanije, imaginarne države koja bi okupila sjeverne regije sve do Bologne, od ostatka Apeninskog poluotoka. Kao svoju himnu sjevernoligaši su izabrali ariju "Va pensiero", koju drže patriotskom za talijanski sjever u bobri za oslobođenje od austro-ugarskog carstva. No, kako upozorava i čuveni talijanski dirigent Riccardo Muti, ariju pjevaju Židovi koji oplakuju svoj poraz te kako je i Bossiju kazao da taj pjev gubitnika nikako ne može biti himnom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije