Čapljina

Gubici vode 45 posto - Do naplate dugovanja i sudskim odlukama

voda
24.03.2012.
u 11:49

Iz JPK Čapljina ističu da je do danas naplaćeno skoro 42.000 KM dok će ostali dug prinudno naplatiti

Uz sve svoje redovite poslove JKP Čapljina je zaokupljen i poslovima naplate dugovanja od neurednih potrošača tj. korisnika komunalnih usluga te smanjenja postotka gubitka pitke vode na ovom području.

Podnesene tužbe

Kao i ranijih godina iz čapljinskog komunalnog upozoravaju da su krenuli sa pojačanim aktivnostima naplate dugovanja, a što je i nastavak započetih aktivnosti iz prošle godine. Tako je tijekom 2011. Općinskogm sudu Čapljina podneseno 176 tužbi/prijedloga za ovrhu protiv građana tj. korisnika komunalnih usluga koji stanuju u zgradama kolektivnog stanovanja kao i protiv samostalnih radnji. Taj je dug iznosio preko 80.000 KM i sud je donio 149 rješenja o ovrsi te su ista dostavljena građanima i vlasnicima samostalnih trgovina. Iz JPK Čapljina ističu da je do danas naplaćeno skoro 42.000 KM dok će ostali dug prinudno naplatiti. I ovih dana aktualne su te sudske odluke o ovrsi tj. prinudnoj naplati dugovanja korisnika komunalnih usluga na području općine. U komunalnom rade i na poslovima smanjenja gubitaka vode na svom području koji iznose oko 45 posto.

Fizički gubici

Fizički gubici vode bili su izraženi na vodovodnim mrežama Višići (prema farmi krava), Čeljevu (na bankini magistralnog puta M-17 Višići-Čeljevo) te na gornjoj prometnici u Gabela polju kao i u Tasovčićima (na glavnoj cesti uz crpnu stanicu i na glavnom distribucijskom cjevovodu DN 300. Spomenute vodovodne mreže rađene su nekvalitetno tj. nisu dovoljno ukopane te su primjerice u istoj jami sa PTT instalacijama. Uz sve to nisu oblagane ni pijeskom pa je pod većim opterećenjima dolazilo do oštećenja. Poseban problem su i dalje ilegalni priključci na mrežu. Voda se uzima prije vodomjera, krade se sa hidranata i muljnih ispusta, a vidljive su i pogreške u mjerenjima utroška vode posebno na vodomjerima starijim od 10 godina, a kojih je trenutačno u Čapljini čak 80 posto od ukupno instaliranih vodomjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?