Otvorenje

Groblje staro oko 150 godina napokon dobilo mrtvačnicu

Mrtvačnica
11.02.2013.
u 11:19

Prvim sprovodom službeno je otvorena mrtvačnica koja je u potpunosti financirana od članarina koje se ubiru od 2002.

Rimokatoličko groblje Lakševine - Buna iako staro oko 150 godina, tek je sad dobilo svoju prvu prostoriju za pokojnike. Prvim sprovodom službeno je otvorena mrtvačnica koja je bila spremna još prije nešto više od tri mjeseca.

Vrijedan objekt

“Sa svim sadržajima svojstvenim ovakvim objektima, u cijelosti je mrtvačnica financirana od članarina naših župljana koja se ubire još od 2002. godine. Vrijednost objekta je 65.000 maraka, a sve što je dosad napravljeno, potpomogli su mještani”, kazao nam je Milenko Blažević, predsjednik skupštine formiranog pogrebnog društva Laktaši - Buna. Unatoč potrebi, dosad nije bilo dovoljno sredstava da se napravi mrtvačnica za mještane ove župe. Imali su problem i s parkiralištem na kojega je prije moglo stati samo nekoliko automobila, što je bio veliki problem prilikom sprovoda, ali i to je riješeno jer je napravljeno parkiralište za oko 300 automobila. Blažević je napomenuo da radovi ne bi bili mogući da Ale Đulić, Haso Pekušić i Toni Bošnjak nisu bili velikodušni i da svaki od njih nije donirao po 2500 maraka da bi potpomogao radove. Ovo groblje je proteklih mjeseci nažalost bilo poznato kao poprište pljački, krađa mesinganih vaza s grobnica pa su razbojnici oštetili grobove i ukrali čak 124 mesingane vaze s grobnica.

Spomenici iz 1872.

Rimokatoličko groblje obiluje mnoštvom interesantnih nadgrobnih spomenika po kojima je i poznato. Zanimljivo je da su sve nadgrobne spomenike radili domaći majstori, a kamen se vadio na Mukoši u Majdanu. Koristili su jedini materijal koji je tada postojao, koji je bio obradiv, od kojeg se sve radilo, materijal od kojeg je napravljen i Stari most. Upravo pod jednim takvim, skoro najstarijim, leži predak, pradjed gospodina Blaževića. “Jedan od najstarijih zakopanih je moj pradjed Martin Blažević, a postoji samo jedan spomenik koji datira dvije godine ranije, 1872. godine”, kazao nam je Milenko Blažević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?