Dan nakon izbora

Grobar Nikolić ako mu dođe i Dačić, vladat će kao car

Tomislav Nikolić
22.05.2012.
u 09:40

U stožeru naprednjaka pila se rakija koju je sam pekao za noć u kojoj će pobijediti

– Možete li mi pomoći da se odselim u Zagreb - bilo je, vjerojatno ipak retoričko, pitanje beogradske novinarke kad se preksinoć pročulo da Toma Nikolić, lider Srpske napredne stranke i bivši radikal Vojislava Šešelja, vodi i da ga Tadić više ne može stići. Ali dan poslije izbora na beogradskim su se ulicama mogla vidjeti i vedrija lica. Umirovljenica Despina Isidorović, kao i svaki dan, na zidiću uz rub tržnice prodaje jaja i salatu. - Bogu hvala - kaže na pitanje što misli o izborima. Nada se boljem životu, jer živi od 12.000 dinara, oko 100 eura, mirovine koju je naslijedila po mužu, a dva sina, snaha i dva unuka - nemaju posla. I druga prodavačica koja mirovinu od 27 tisuća dinara upotpunjuje prodajom čarapa i majica na zidiću, Milosava Luković, glasovala je za Nikolića, iako za Tadića ima samo lijepe riječi, kaže da je mudar i dobar čovjek, da je sredio vanjsku politiku, ali, ističe, Srbiji trebaju promjene.

Ni taksisti ne znaju

Dva lica Srbije mogla su se vidjeti u dva stožera najjačih stranaka nakon rezultata. Ispred sjedišta Tadićeve stranke bilo se okupilo mnoštvo stranih i srbijanskih novinara, reflektori su cijelo vrijeme osvjetljavali ulicu, fotoreporteri su snimali svakog pridošlog člana DS-a ili pobornika, od Vuka Jeremića do Voje Brajovića, nekad i u nas poznatog glumca. Pokraj zgrade DS-a stajao je stariji muškarac, nosio je plakat Borisa Tadića i - plakao... Dok je već izdaleka jasno gdje stoluje DS, jer kamera i reportažnih kola nije nedostajalo, naprednjake je malo teže naći, ne znaju ni taksisti za njih, smješteni su u Novom Beogradu, u Ulici Palmira Togliattija, u polunapuštenoj zgradi u kojoj je nekad bio, kažu mi, Mercator. Dok Tadića osiguravaju dotjerani agenti sa slušalicama u uhu, u Nikolićevu sjedištu vrvi od golemih čuvara koji nalikuju na borce s kojima se tuče Mirko Filipović. Proslava je već bila u jeku, na sve strane puno malih čašica iz kojih se ne piju sokovi, nego rakija, bilo je tu i rakije iz Nikolićeva kraja, iz Bajčetine, koju je sam pekao. Svog rodnog kraja novi srbijanski predsjednik sjetio se i odgovarajući na pitanje Večernjeg lista o odnosima s Hrvatskom u uzavreloj atmosferi u sjedištu stranke.

– Rođen sam u Šumadiji i meni i mojoj porodici Hrvatska nikada nije nanijela zlo. Nisam genetski predodređen da mrzim Hrvatsku - rekao je Nikolić i dodao kako Hrvatska i Srbija trebaju živjeti u trajnom miru.

Nakon pobjede Tome Nikolića situacija oko formiranja nove vlade dobiva druge obrise. Ponajprije valja znati da predsjednik države u Srbiji ima vrlo slične ovlasti kao hrvatski predsjednik, što znači da je izvršna vlast u rukama vlade. Međutim, predsjednik imenuje mandatara vlade, a Nikolić bi mogao, kako je to već najavio, dati mandat Jorgovanki Tabaković, pripadnici njegove stranke. Sve su oči sad uprte u ministra policije Ivicu Dačića, lidera Socijalističke stranke, nekad stranke Slobodana Miloševića, koji sa svoja 44 mjesta od ukupno 250 u srbijanskoj skupštini, zapravo određuje tko će imati većinu.

Neće kohabitaciju

Dačić je prvo najavio da ostaje u koaliciji s Tadićem, dogovorenoj nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, kad je izabran i parlament, no dan nakon izbora kaže kako je situacija sad drugačija, jer predsjednik određuje mandatara. K svemu, razočarani je Boris Tadić rekao da neće biti premijer i da ne želi vladati u kohabitaciji, jer je imao loše iskustvo kad je on bio predsjednik države, a premijer je bio Vojislav Koštunica. Sad je, dakle, moguće da Dačić prijeđe u drugi tabor. Ako Vladu ipak sastave Tadićev DS i Dačićev SPS, Nikolić ipak neće moći stvarno vladati.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:05 22.05.2012.

Izbor Tome Grobara nije tako ni los za Hrvate. Barem znamo sa kim imamo posla. A sa Tadicem uvijenim u celofan europejstva samo su na bacali prasinu u oci, jer izmedju njih nema sustinske razlike.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?