GRČKE ŠALE

Grci: Nijemci, koliko vam golova moramo pustiti u četvrtfinalu Eura?

'Greece\'s Kostas Katsouranis and Avraam Papadopoulos (R) challenge Poland\'s Jakub Blaszczykowski (C) during their Group A Euro 2012 soccer match at the National stadium in Warsaw June 8, 2012.
Foto: 'PAWEL ULATOWSKI'
1/6
17.06.2012.
u 11:09

Od izbora u Grčkoj strahuje cijela Europa, no istraumatizirani Grci ipak imaju razloga i za slavlje, barem na nogometnom planu.

Sudbonosni dan za Grčku, ali i za eurozonu je počeo. U Grčkoj su opet u tijeku parlamentarni izbori, samo šest tjedana nakon što prethodni nisu rezultirali formiranjem vlade. Grčka je već godinama pogođena teškom dužničkom krizom, a nakon serije mjera štednje javnost je posve podijeljenja između podrške i protivljenja daljnjim mjerama štednje. Nezaposlenost je oko 22 posto, a procjenjuje se da je trećina stanovništva spala pod granice siromaštva.

Grci praktički biraju da li će ostati vjerni euru i nastaviti s mjerama štednje ili će odbiti nastavak reformi, te time vrlo vjerojatno ishoditi izbacivanje iz eurozone i vraćanje nacionalnoj valuti drahmi. Grčka bi tada postala prva zemlja koja je napustila eurozonu od preuzimanja eura. 

Okovani crnim prognozama, Grci masovni podržavaju sve alternative novim štednjama pa se posljednjih mjeseci u veliku zvijezdu pretvorio lider radikalne lijeve koalicije Syriza Alexis Tsipras.

Tsiprasu ovacije na biraličkom mjestu: Danas otvaramo put prema nadi
On se jutros pojavio na biralištima optimističan kao i uvijek:

- Pobijedili smo strah. Danas otvaramo put prema nadi. Grčka ide dalje ujedinjena i ravnopravna u Europi koja se mijenja, poručio je Tsipras, praćen brojnim povicima podrške pristaša i drugih birača koji su se zatekli na njegovom biračkom mjestu.

No, Grci ipak imaju i razloga za slavlje jer je njihova nogometna reprezentacija sinoć senzacionalno izborila ulazak u četvrtfinale Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini! Pobijedili su favoriziranu i uljuljkanu Rusiju 1:0 i provukli se u drugi krug natjecanja

Trzavice sele i na nogometni teren
Najzanimljiviji je kuriozitet da će Grci u četvrtfinalu po svemu sudeći izvući - pogodite koju zemlju - Njemačku! Naime, Grci su zauzeli drugu poziciju u skupini A, što znači da u četvrtfinalu idu na pobjednika skupine B, a tu poziciju zasad suvereno sa 6 bodova drži upravo Njemačka. 

Tako se po Twitteru već proširio vic na račun antagonizma između Grka i Nijemaca. "Ako Grčka u četvrtfinalu izvuče Njemačku, koliko će golova morati Grci primiti?".

Mnogi su Nijemci već odustali od tradicionalnog ljetovanja u Grčkoj, a predviđa se da će grčki turizam ove sezone pretrpjeti pad od čak 15 posto i to su još optimistične procjene! 

Odnos Njemačke i Grčke jasno se oslikava i u protestnom i prijetećem pismu koje je u subotu objavio njemački Bild, naslovljen Grcima. Bild upozorava Grke da bi krivi izbor mogao značiti i prestanak financijske pomoći.

Bild Grcima: Izvlačite eure iz bankomata samo zato što ih mi stavljamo unutra!

 "Ako niste htjeli naše milijarde, bilo bi sasvim u redu da glasujete za bilo kojeg desničarskog ili ljevičarskog klauna. Ali već dvije godine situacija je ovakva: Vaši vam bankomati izbacuju eure samo zato što ih mi tamo stavljamo, mi Nijemci i druge nacije koje imaju euro. Ako na vašim izborima pobjede stranke koje žele prekinuti mjere štednje i reforme i tako prekršiti sve dogovore, mi ćemo jednostavno prestati plaćati…

Vi birate između bolne logike i potpune katastrofe, a mi se bojimo da to i dalje ne kužite".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije