Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Granić: Sanader je bio autoritarniji i autokratskiji od Tuđmana

Oslonac na tradiciju pomogao bi HDZ-u premda je rani HDZ bio pokret, smatra Valentić.
08. prosinca 2010. u 07:30 0 komentara 121 prikaza
tuđman, hdz (1)
Foto: Arhiva VL-a
Pogledajte galeriju 1/12

Prvo "ispipavanje" bila obitelji Tuđman nije završilo bajno. Premda je HDZ koji vodi predsjednica Jadranka Kosor objavio kako je pismeno pozvao obitelj utemeljitelja stranke i države da se 10. prosinca, na obljetnicu smrti, zajednički zapale svijeće na grobu Franje Tuđmana, to se neće, kako se čini, dogoditi ni ove godine. Obitelj će se strpljivo opet mimoići sa "službenima", a onda će na mirogojski grob sama. Ankica Tuđman, kao čuvarica baštine pokojnog predsjednika, zahvaljuje se Kosorovoj.

Odbijenicu šalje jer ni ovaj HDZ, prema mišljenju obitelji, nije raskrstio sa Sanaderovom "detuđmanizacijom" koja je izbacila na tisuće izvornih hadezeovaca iz stranke. Mišljenje je obitelji da ni ovaj HDZ ne vodi dostojnu državnu politiku poput Franje. Namjera J. Kosor bila je, pak jasna, očita i dobronamjerna. Otkako je došla, za razliku od Sanadera, šalje pažljive signale Tuđmanima. U izbornoj godini, kada HDZ loše stoji u anketama o popularnosti, jasno je da će sadašnja predsjednica potražiti onaj tradicionalni "dodir" prema slavnom, ranom i dominantnom HDZ-u, i pomirenjem s obitelji Tuđman.

Nema bitne promjene?

– Svaki pametni predsjednik HDZ-a, a Jadranka Kosor jest pametna, želi imati u izbornoj godini na svojoj strani što više uglednih ljudi, a obitelj Tuđman to u očima glasača svakako jest i nastavljaju legendu o najvećem hrvatskom predsjedniku – kaže Nikica Valentić, ratni premijer, biznismen i još uvijek hadezeovac.

Odbijenica obitelji Tuđman za Ivana Jarnjaka, glavnog tajnika stranke, nije "ništa novo... svake su godine pozivani i odbijali su doći", kaže. Za razliku od njega, Andrija Hebrang je emotivniji.

– Duboko žalim što je obitelj odbila naš poziv. Mislio sam kako je došlo vrijeme da premostimo sve nesuglasice i tako zajednički pridonesemo političkoj stabilnosti koja je nužna za razvoj Hrvatske, trebamo prijeći povijesne raskole i pomiriti se za boljitak – poručuje Hebrang. Priznaje da obitelj odbija "pomirenje" i zajednički dolazak na grob od 2002. i pobjede Sanadera nad Ivićem Pašalićem. Koji pak, samo kratko poručuje kako on "već godinama ne istupa politički javno". Za razliku od Pašalića, dušu je otvorio Zlatko Vitez.

Ravnatelj Histriona i blizak prijatelj obitelji Tuđman kaže da je odbijanje logično "s obzirom na detuđmanizaciju koju je vodstvo HDZ-a tako zdušno provodilo".

– Čovjek koji je stvorio demokratsku stranku, prvu u Hrvata, i koji je bio nositelj ideje o samostalnoj državi zaslužuje mnogo bolji tretman – kaže. Nikica Valentić, pak, s obzirom da nije u vrhu politike već 15 godina, širi pomirljivost. Cijeni razboritost J. Kosor, kao što cijeni i Ankicu Tuđman, koja je "poštena, korektna i jednostavna osoba". Kaže da bi HDZ-u sada pomogao oslonac na tradiciju premda je rani HDZ bio pokret, a sada je profilirana stranka. Nije lako usporediti ta dva HDZ-a, druge su to okolnosti, no za mene je to nastavak iste politike, domoljubne, državotvorne i demokršćanske, HDZ može, zbog okolnosti otići stupanj-dva ulijevo ili udesno, ali nema tu bitne promjene. HDZ, kao uostalom ni SDP, nikada neće otići u liberalnu lijevu ili desnu krajnost – smatra Valentić.

Dr. Mate Granić smatra da je povezivanje ranog i kasnog HDZ-a "nemoguće". – Tuđmanov HDZ bio je pokret za stvaranje moderne države u kojem su u vrhu bili lijevi, Manolić i Mesić, desni Šušak i Vukojević, europejci poput mene i biznismeni poput Valentića i Škegre – kaže.

"Tuđmani nisu svetinja"

– Tuđman je pokupio sve najbolje što je mogao, a frakcije su gotovo bile legalizirane, no kada je došao Sanader, bio je mnogo autoritarniji i autokratskiji od Tuđmana. Stoga smo i dobili izuzetno slabu vladu i kvalitetu, a J. Kosor tu želi dodati domoljublje i jasnije profilirati stranku – objašnjava Granić. – Kad je riječ o obitelji Tuđman, pa nisu oni nikakva svetinja – dodaje.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, pak, u zadnjoj reakciji na "prepisku", za medije kaže da Tuđmani nisu odbili njezin poziv za zajedničkim pojavljivanjem na Mirogoju, nego je tu riječ o spinu, koji njoj nije drag, a nepristojno bi bilo objaviti sadržaj njezine prepiske s A. Tuđman. Ipak, kaže kako se slaže s gđom Ankicom da bi njihov ovogodišnje zajedničko pojavljivanje na grobu bilo "iskorišteno u dnevno-političke svrhe". Stoga predsjednica HDZ-a svoju reakciju završava s porukom "Moći ćemo se tamo naći dogodine".

Po reakcijama žaljenja i iskazanom "vjerom u bolje sutra", jasno je da će, premda nije ovaj put uspjela, predsjednica HDZ-a pokušati opet izgladiti nepomirljivost s obitelji Tuđman. To svakako nije njezin prevažni cilj i interes, no važno je u profilaciji HDZ-a da se tu nađe opet mjesta za počast obitelji Tuđman. Ne vjerojatno u smislu misli mlađeg sina Stjepana Tuđmana, koji za svog brata Miroslava traži "mjesto u predsjedništvu stranke", nego na razini simbolična vraćanja na neke od postavki "ranog" HDZ-a.

U tom smislu tradicionalni će "dodir" biti učinjen. U stvarnom životu, pak, mjesta za ideološko i programsko miješanje onih dobrih, zasad ranog i kasnog HDZ-a, teško da će biti moguće učiniti. Okolnosti su se u ovih 20 godina jako promijenile. Kao i sam HDZ. Ranom HDZ-u cilj je bila hrvatska država, ovom HDZ-u cilj bi trebao biti gospodarski i socijalni opstanak te države.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Glavne razlike između Tuđmanova i dana&s

Glavne razlike između Tuđmanova i današnjeg HDZ-a

POKRET – Tuđmanov HDZ je širok pokret, ideološki domoljuban, demokršćanski, uglavnom neprijateljski prema malim strankama, osim u vrijeme Vlade demokratskog jedinstva.

MENADŽERI – “Kasni” HDZ nedovoljno je jak da sam oformi vladu, stvara koaliciju u kojoj HDZ dominira. Predstavnici Srba postaju trajni koalicijski partneri.

Odnos prema Europi i Haaškom sudu


- Tuđman je prvi inzistirao na osnivanju Haaškog suda, računajući da će biti kao u Nürnbergu. HDZ je bio nesklon suradnji, a stav je bio da oni koji su se branili nisu činili ratne zločine.

- EU je postao glavni cilj i svrha za RH. Sanader uspješno organizira hvatanje Gotovine, a generali poput Mirka Norca i Branimira Glavaša osuđeni su kao ratni zločinci.

Gospodarski rast i razvoj Hrvatske

- U ratu HDZ organizira preživljavanje i nabavu oružja, plaće i mirovine iznose od 100 do 300 DEM. Nakon ‘95. stižu krediti, divlja privatizacija, ne još onih najvrednijih tvrtki.

- Kreditni rejting raste, država prodaje strancima banke, telekomunikacije, Inu, Plivu. Gradnja autocesta potiče rast, ali i korupciju i zaduženost. Model puca, nastupa kriza.

Odnos prema Bosni i Hercegovini i susjedima

- HDZ je otvoren prema kombinacijama da Hrvati u BiH steknu nezavisnost ili svoj entitet. Stvara se HZ Herceg-Bosna. Još u vrijeme rata počinje sporenje sa Slovenijom oko granica.

- Hrvati u BiH upućeni na rješavanje problema unutar BiH. Sanader u sukobu sa Slovenijom. Kosor provodi potpuni preokret, premda problemi nisu riješeni. Zatopljavanje prema Srbiji.

ŽARKO PUHOVSKI: J. Kosor baca pojas za s

ŽARKO PUHOVSKI: J. Kosor baca pojas za spašavanje
U vrijeme Tuđmana HDZ je bio radikalno desna stranka koja je pojela svu desnicu u Hrvatskoj. Sanader je s HDZ-om energično i dalekosežno krenuo prema centru, no cijena za to je bila – nagli skok korupcijske prakse.

Sanader je ponudio institucionalizaciju korupcije. J. Kosor je pak dovedena u situaciju da se bavi – spašavanjem. HDZ pod njezinim vodstvom igra iznuđene poteze i tek ako dobije izbore, moći će se govoriti o nekoj njihovoj koncepciji. Kosorova je preuzela brod koji tone i tu se ne može govoriti ni o kakvoj ruti, jer kad se tone, onda se može samo spašavati.

Zasad nekog programskog usmjerenja HDZ-a nema. Jednostavno, Kosorova stalno pokušava izbjeći najgore. A njeno pozivanje na Tuđmana taktički je potez da se pridobije birače. (bma)

IVAN RIMAC: Zatvaraju vrata Bandiću, San

IVAN RIMAC: Zatvaraju vrata Bandiću, Sanaderu...
Danas je HDZ manje desno nego u vrijeme Franje Tuđmana. Više je okrenut centru, a to je pak zasluga Ive Sanadera.

Što se tiče autoritarnosti samog vođe, zbog načina i stila – Tuđman je bio najautoritarniji od svih njih troje. Premda ne govorimo o željama, nego o mogućnostima. Jadranka Kosor je najmanje autoritarna. To ima neku pozitivnu konotaciju, ali to je tek pitanje odnosa moći unutar same stranke.

Njen poziv bivšim članovima stranke i Tuđmanovoj obitelji da se vrate u stranku zapravo je zatvaranje vrata Ivi Sanaderu, Branimiru Glavašu, Željku Kerumu, a moguće i Milanu Bandiću, da nekom svojom opcijom uđu u desni prostor, čime bi ozbiljno erodirali glasačko tijelo HDZ-a. Napuštanje centra ne vodi uspjehu na izborima. (bma)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.