MOSTAR

Gradskom vijeću neće biti produžen mandat

Gradsko vijeće
25.05.2013.
u 11:19

Trenutačno jedina vlast u Mostaru je gradonačelnik Ljubo Bešlić

Na ovotjednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojena inicijativa zastupnika Salke Sokolovića da Parlament obavi raspravu o zahtjevu predsjednika Gradskog vijeća Mostara Murata Ćorića da PS BiH zauzme stav u pogledu valjanosti mandata gradskih vijećnika i gradonačelnika Mostara.

Mandat završen

Na taj način je odbijena mogućnost da se gradskim vijećnicima u Mostaru produži mandat, odnosno, prema prijedlogu SDA, da on traje sve do izbora novih vijećnika. Dok u SDA nisu skrivali razočarenje ovakvom odlukom zastupnika u državnom Parlamentu, ovakav razvoj situacije je za predstavnike Hrvata logičan. - Središnje izborno povjerenstvo je jasno reklo kako je mandat vijećnika okončan 4. studenoga 2012. godine. Sada je jasno kako je gradonačelnik Mostara jedina vlast u gradu i njegova je dužnost da osigura normalno funkcioniranje grada. Ovo je još jedan znak kako je odluka o nametanju proračuna u Mostaru legalna i nužna - rekao nam je jučer predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda. Slična reakcija jučer je došla i iz SDP-a BiH. - Upornim inzistiranjem da se produži mandat vijećnika, SDA jasno ističe svoju opredijeljenost stvaranja kaosa i rušenja Grada Mostara, te uskraćivanja građanima Mostara demokratsko pravo da biraju i budu birani. Prihvaćanjem da se vijećnicima produži mandat, stvorili bi se svi uvjeti da su prethodni izbori bili zadnji u Bosni i Hercegovini, jer bi sve razine vlasti produžile same sebi mandate i uvele trajnu diktaturu u BiH - poručili su iz SDP-a BiH.

Pitanje plaća

Zahvaljujući ovakvom razvoju situacije ovih dana će se voditi pregovori oko isplate plaća iz gradskog proračuna. Navodno će predstavnici pojedinih stranaka pokušati uvjeriti gradonačelnika Bešlića kako nema razloga da se isplate iz proračuna obustave. Ako Bešlić promijeni mišljenje i potpiše nalog za isplatu plaća još jednom će u zadnji tren biti spriječen socijalni bunt u gradu na Neretvi. U protivnom, predstavnici sindikata su već najavili kako spremaju generalni štrajk, te kako gradske institucije neće funkcionirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?