Kolaps u Mostaru

Građanski neposluh! S radom će prestati vatrogasci, dječji vrtići...

Mostar
29.03.2013.
u 09:46

Posljednju plaću djelatnici koji ovise o proračunu Mostara primili su posljednjeg dana u siječnju, bila je to plaća za prosinac 2012. godine

Ako u sljedeća četiri dana Mostar ne dobije odluku o privremenom financiranju, brojne institucije koje ovise o proračunu ovog grada prestat će s radom. Tako bi s radom mogli prestati vatrogasci, dječji vrtići, pučka kuhinja... Naime, svi oni koji se financiraju iz gradskog proračuna posljednju plaću su dobili posljednjeg dana u siječnju, a bila je to plaća za prosinac 2012. godine. Prema riječima predstavnika Sindikalnog vijeća Grada Mostara Milenka Zovke strpljenje zaposlenih u gradskim institucijama je odavno isteklo te su spremni za građanski neposluh.

“Odradili smo prvi i drugi, treći mjesec je evo pri kraju, a prema riječima gradonačelnika nitko ne razmišlja o tome da dobijemo plaću. Priča se o nekom 11. travnju, međutim mi to nećemo tolerirat”, kaže Zovko. Ističe kako nitko od zaposlenih u gradskim institucijama ove godine neće imati Uskrsa, jer već odavno nemaju novca za osnovne životne namirnice. Već tri mjeseca nemaju plaću, iako su je uredno zaradili. “Uskrs je, mi ne vidimo nikakvog izgleda da dobijemo niti jedan fening do blagdana, a kamoli neku naknadu ili razliku plaća”, kazao je Zovko te pozvao gradonačelnika Ljubu Bešlića da podnese ostavku ako nije sposoban u sljedeća dva dana osigurati plaće proračunskim korisnicima. “Nećemo mirovat ni za vrijeme Uskrsa. “Neka oni odu kući i fino odmore, a u utorak kad dođu na posao u Gradsku upravu ja im obećavam da ću ih ja zatvoriti, prikovati i neće izići iz ureda nitko, dok ne riješimo ovo pitanje. Ako se pitanje financiranja ne riješi do 11. travnja na naslovnicama tiskovina neće biti političari nego vatrogasci koji će uzeti stvar u svoje ruke”, poručio je Zovko. Dodaje kako imaju podršku brojnih udruga, te je pozvao sve proračunske korisnike da prate ono što rade vatrogasci i da im daju svoju podršku u tome. Predstavnica sindikata JU Dječji vrtići Mostar Dajana Golemac ističe kako je stanje u ovim ustanovama kritično te da nije isključeno ni zatvaranje vrtića. Ističe kako su djelatnici ove ustanove u nezavidnoj situaciji jer roditelji uredno servisiraju svoj dio obveza koji se odnosi na troškove hrane u vrtićima, dok za plaće novca nema već tri mjeseca. “Nećemo raditi besplatno, to je sigurno”, poručila je Golemac. U ništa boljoj situaciji nisu ni djelatnici javnog prijevoza MO Bus kojima Grad Mostar već duguje poveliku fakturu za prijevoz djece osnovnih škola. “Mi ćemo nastaviti voziti dok to budemo mogli, ali već ulazimo u probleme s poslovanjem. Moramo servisirati dobavljače, a nemamo sredstva za to. Djelatnici plaće imaju, ali za uplatu doprinosa neće biti novca, ako grad nešto ne uplati”, kazao je Damir Marić direktor Mo Busa.

Inače, Sindikalno vijeće Grada Mostara predalo je jučer zahtjev da gradonačelnik Mostara proglasi proračun za 2013. te sporazum za osnovicu plaće za prva dva mjeseca tekuće godine i topli obrok 2 posto od visine prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Preslik zahtjeva za proglašenje proračuna upućen je i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Inače članak 18. zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH glasi: “Ako vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, načelnik/gradonačelnik proglašava proračun”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?