PORUKA

Građanima BiH ne trebaju donacije nego nova radna mjesta

feal
Zoran Grizelj
29.10.2013.
u 09:15

Ovoj zemlji je potrebno hitno više investicija i radnih mjesta u što kraćem razdoblju. Njemačka želi pridonijeti da BiH ispuni svoje potencijale

“Gospodarski razgovori” naziv je događaja koji je sinoć organiziran u širokobriješkom FEAL-u. Oko 50 tvrtki iz Njemačke koje rade u BiH, te vodeći gospodarstvenici Hercegovine, kao i predstavnici vlasti s više razina, razgovarali su sinoć o mogućnostima pokretanja novih projekata, suradnji na dobrobit obje strane. Važno je napomenuti kako je inicijator događaja Gospodarska komora Njemačke, a njima se pridružilo i Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH, te tvrtke FEAL i ALBA. - Cilj je dati jedan dodatni impuls suradnji njemačkih i bh. tvrtki. Njemačka je najvažniji trgovinski partner Bosni i Hercegovini, ali je izvoz BiH u Njemačku u velikom padu. To znači kako njemačke tvrtke imaju nova tržišta. Ovakvim događajima želimo opet probuditi zanimanje za BiH i njezino tržište - rekli su nam organizatori sinoćnjeg događaja.

BiH ima potencijala

Na početku događaja prisutne je pozdravila njemačka veleposlanica Ulrike Maria Knotz koja je naglasila kako su Njemačka i Bosna i Hercegovina usko povezane zemlje, kako je veliki broj njemačkih investitora zadnjih mjeseci došao u Bosnu i Hercegovinu. – Ovoj zemlji je potrebno hitno više investicija i radnih mjesta u što kraćem razdoblju. Njemačka želi doprinijeti da BiH ispuni svoje potencijale – poručila je veleposlanica Knotz u svom govoru. Nazočnima se obratio i član Bundestaga Josip Juratović. On je jasno rekao kako Bosna i Hercegovina na treba nove donacije nego posao, investicije, socijalnu sigurnost koje trenutačno nema ili je jako upitna. – Ovdje postoji i problem što je politika lošim kompromisima nanijela i nanosi štetu ekonomiji i gospodarstvu. Kada sam razgovarao s gospodarstvenicima u BiH, pitao sam ih što oni očekuju od politike. Rekli su kako samo žele da ih politika pusti na miru kako bi radili svoj posao. Treba jačati i obrazovanje kako bi dobili kadrove koji će ovu zemlju i njezinu ekonomiju povesti u smjeru napretka – naglasio je Juratović.

Ulaganja Njemačke

Dio sinoćnjeg događaja su bili i predstavnici Njemačke državne razvojne banke koja je do sada u gospodarstvo Bosne i Hercegovine uložila stotine milijuna eura. Predstavnik spomenute institucije Stephan Leudesdorff je poručio kako će KfW nastavljati s ulaganjima u BiH, ali je i naglasio kako se dva najveća projekta u koja ulaže ova njemačka banka nalaze na prostoru Hercegovine. I to je jasan znak koliko Njemačka ima zanimanja za Hercegovinu. Prvi čovjek Gospodarske komore Njemačke u BiH Alexander Mardian rekao je kako BiH ima veliki broj tvrtki koje zapošljavaju po 30 - 40 ljudi, te kako je upravo to prava snaga gospodarstva. - Ono na čemu BiH svakako treba raditi je razvoj izvozne industrije – rekao je Mardian okupljenima. Na kraju je u ime domaćina tvrtke FEAL sve nazočne pozdravio Tonćo Barbarić, a okupljeni su nakon službenog dijela obišli pogone tvrtke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?