USUSRET IZBORIMA

Građani u inozemstvu moći će glasovati već početkom rujna

Izbori
29.08.2012.
u 10:09

Do kraja ovog mjeseca poštom će biti dostavljeni glasački paketi biračima izvan BiH

Pripreme za lokalne izbore koji će se održati 7. listopada odvijaju se prema ustvrđenom planu i nema naznaka da će doći do probijanja rokova.

Broj birača

Jedan od njih istječe već 30. kolovoza, kada treba biti donesena odluke o konačnom broju birača upisanih u Središnji birački popis po izbornim jedinicama i kategorijama. Taj broj će, kako kažu u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, biti pokazatelj političkim subjektima koliko mogu potrošiti novca u izbornoj kampanji. Naravno, to neće biti i konačan broj onih koji će imati pravi glasa, jer će svi koji izvade osobnu iskaznicu do dana izbora moći glasovati.

Do kraja ovog mjeseca poštom će biti dostavljeni glasački paketi biračima izvan BiH, pa će oni već početkom idućeg mjeseca moći obaviti svoju građansku dužnost i glasovati. Kako pojašnjavaju u SIP-u, listići s glasačkim kombinacijama za građane u inozemstvu su prvi i tiskani, tako da će vrlo brzo biti spremni za distribuciju.

Uveliko traju i aktivnosti na akreditiranju promatrača i taj posao će biti okončan do utvrđenog roka, a to je 6. rujna. Taj rok ne važi za strane promatrače koji se mogu registrirati sve do dana izbora. Općinska izborna povjerenstva akreditiraju političke subjekte koji žele nadgledati izborna mjesta i druge izborne aktivnosti na lokalnoj razini, dok SIP akreditira udruge građana za promatranje u općinama, ali i za promatranje Glavnog centra za brojanje. SIP također akreditira i političke subjekte, ali samo za nadgledanje Glavnog centra za brojanje i rada SIP-a. Veliki posao je trenutačno na općinskim izbornim povjerenstvima, jer ona rade na imenovanju biračkih odbora. SIP se tu pojavljuje samo kao drugostupanjski organ ukoliko postoji žalba na odluku općinskog izbornog povjerenstva. SIP, pak, radi na uspostavi Glavnog centra za brojanje glasova. Glasnogovornica SIP-a, Maksida Pirić, kaže kako i te aktivnosti teku po planu. - Rade se pripreme za formiranje Glavnog centra za brojanje koji bi trebao početi s radom sredinom rujna. Tu će se brojati glasovi pristigli putom pošte i iz inozemstva, kao i glasovi birača u odsutnosti, te glasovi onih koji glasuju na nepotvrđenim listićima i putom mobilnih timova, pojašnjava Pirić.

Bez državljanstva

Ovih dana veliku pozornost privlači oduzimanje državljanstva BiH jednom broju građana Srebrenice. Iz SIP-a pojašnjavaju kako u načelu oni temeljem rješenja nadležnog tijela da je nekome prestalo državljanstvo BiH brišu takve osobe iz Središnjeg biračkog popisa. Do sada su dobivali takva rješenja od Ministarstva civilnih poslova BiH, ali vezano uz spomenuti slučaj još nisu dobili takva rješenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?