USKORO

Građani koji otplaćuju kredite imaju pravo na povrat poreza

Novac
VL FOTO
23.10.2010.
u 10:18

S obzirom da se radi o prvoj godini primjene propisa, iz Federalnog ministarstva financija apeliraju na građane da budu strpljivi

Zahvaljujući Zakonu o porezu na dohodak, koji se u Federaciji BiH primjenjuje od 1. siječnja 2009. godine, bh. građani koji imaju sreću i zaposleni su i prijavljeni mogu uskoro očekivati povrat poreza. Naime, prema proceduri utvrđenoj odredbama Zakona, Porezna uprava FBiH ima obvezu poreznim obveznicima koji su u zakonom propisanom roku podnijeli godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak za 2009. godinu (obrazac GPD-1051) izvršiti povrat preplaćenog iznosa poreza. Pravo na povrat u ovom slučaju imaju oni porezni obveznici koji imaju dokaze o svom ili liječenju nekog od članova obitelji, oni sa stambenim kreditima, korisnici životnog osiguranja te oni koji mogu priložiti vjerodostojnu dokumentaciju o tome da su uslijed greške ili drugih nepredviđenih okolnosti pretplatili porez.

Svi oni koji automatski “upadaju” u proceduru vraćanja preplaćenog poreza mogu očekivati trenutnu isplatu, uz dostavljanje potrebne dokumentacije (otpusna lista i račun liječenja) ili akontativnu, što znači da će im taj iznos biti prebačen kao akontacija za iduću godinu u kojoj će im porez zbog tih sredstava biti umanjen.

Spomenutu odluku Porezna uprava će dostaviti poreznom obvezniku poštom na adresu prebivališta i nadležnoj županiji koja poreznom obvezniku treba izvršiti povrat preplaćenog poreza za 2009. godinu. Sve informacije u vezi s povratom mogu dobiti od županijskih ministarstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?