ISPLATI IM SE

Građani Hrvatske u BiH idu po jeftinije lijekove, sirupe, pilule

lijekovi
VL FOTO
25.11.2010.
u 08:54

Jeftine lijekove iz BiH građani RH preprodaju na crno. U BiH kupuju jeftinije andole, sirupe, masti, kontracepcijske pilule

Uz cigarete, ulje i brašno, građani RH u sve većem broju dolaze u BiH kupovati osjetno jeftinije lijekove, među kojima je najtraženiji kafetin, sirupi, masti i kreme, pa čak i kontracepcijske pilule. Ljekarne u pograničnim dijelovima BiH česte su distance kupaca iz Hrvatske, koji u njima, zbog oštrijeg inspekcijskog nadzora ljekarni i uvođenja liječničkog recepta u susjednoj državi, kupuju puno jeftinije vrste lijekove.

Švercaju lijekove u RH

Kako prenosi dnevnik Glas Slavonije, u takvim okolnostima koje vlada na farmacuetskom tržištu RH, neki su u toj novoj situaciji vidjeli priliku za dobru zaradu te su proširili ponudu lijekova na crno. Prenose izjavu jedne svjedokinje po imenu Ana koja se, tvrdi, već godinama lijekovima opskrbljuje u susjednoj državi. “Lijekovi se u Orašju i u ljekarni na Lončarima, koja ima velik broj stalnih kupaca iz Hrvatske, bez problema mogu kupiti po znatno nižoj cijeni nego kod nas”. Tabla kafetina upola je jeftinija, kapi za nos, kontracepcijske pilule, razne kreme i masti, biljni sirupi - sve se to može kupiti mnogo povoljnije”, priča Ana.

Jeftiniji kafetin

“Ljudima se”, ističe sugovornica, “ne da odlaziti liječniku za svaku sitnicu i čekati u prepunim čekaonicama radi jednog recepta za voltaren ili neki drugi lijek protiv bolova.” Na preprodaju lijekova se, kaže, odlučila sasvim slučajno. Prvo su joj počeli dolaziti susjedi koji su znali često u šali govoriti da posjeduje pravu mini ljekarnu, a potom njihovi poznanici i rodbina. I vlasnici ljekarni u pograničnom dijelu BiH priznaju da često imaju kupce iz RH. Kupuju, kažu, sve - od krema za opuštanje mišića do andola, pa i kontracepcijskih pilula, ali ih ne daju bez recepta. Razlog za cvjetanje tzv. framaceutskog šopinfa na međugraničnoj crti dviju država leži u niskoj marži na lijekove, koja je u BiH osjetno niža od one u RH. Najveću maržu koju bh. ljekarnici sebi mogu uzeti je 25 %, dok je u RH marža na lijekove do sto kuna, na koji se i naplaćuje najveća marža, 35 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?