Još 1200 tužbi

Građani će plaćati milijune KM za presude iz Strasbourga

birokracija
Željko Lukunić
12.08.2010.
u 08:00

Dosad je protiv BiH u Strasbourgu doneseno 14 presuda, a vjerojatno će ih biti još stotine, pa i tisuće

Prema svemu sudeći, porezni obveznici u BiH će u idućem desetljeću Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, na ime donesenih presuda protiv BiH, plaćati milijunske iznose. Najnovija presuda prema kojoj je BiH dužna isplatiti Branimiru Đokiću 60 tisuća eura na ime materijalne odštete i pet tisuća eura na ime nematerijalne štete samo je kap u moru presuda koje očekuju BiH.

Još 1200 predmeta

Naime, prema potvrđenoj informaciji, trenutno je pred Sudom u Strasbourgu u postup­ku oko 1200 predmeta protiv BiH. Postupci koji se vode protiv BiH pred Sudom se najviše odnose na staru deviznu štednju, neizvršenje presuda domaćih sudova, pravo na imovinu, nestale osobe, protjerivanje stranaca, duljinu postupka pred domaćim tijelima, zakonitost pritvaranja neuračunljivih počinitelja kaznenih dijela. Dosad je Sud donio 14 presuda protiv BiH. U većini presuda Sud je ustanovio povredu prava zbog neizvršenja presuda domaćih sudova, povredu prava na imovinu, zatim utvrđene su povrede prava na slobodu zbog nezakonitog lišavanja slobode neuračunljivih počinitelja kaznenih dijela, zatim povreda čl. 3 Konvencije koji zabranjuje nečovječno postupanje zbog nasilja među zatvorenicima, diskriminacija u slučaju “Sejdić i Finci”.

Loša politika

Međutim, zbog loše politike i političara koji nisu željeli provesti presudu u predmetu “Sejdić i Finci”, građani BiH bi mogli iz svojih džepova ponovno plaćati milijune maraka. Naime, zbog neprovedbe ove odluke Sejdić je najavio novu tužbu protiv BiH, a prema riječima predsjedatelja Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH Nedžada Jusića, uskoro se očekuju i nove tužbe predstavnika ostalih nacionalnih manjina u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?