SPORNI PROJEKT

“Gornji horizonti” prostor za sukob između RS-a i FBiH

\'General view of part of Jablanicko lake near Jablanica February 1, 2012. The dams on the Neretva river near the lake feed a system that normally produces an average of 2,000 megawatt-hours of electr
Reuters/Pixsell
28.07.2012.
u 11:09

Vlada RS-a već je izgradila tunele kroz koje će ići vode u hidroelektrane iz sliva rijeke Neretve

Poslije stotine medijskih napisa, i isto toliko pisanih upozorenja koje su mjesecima “dilale” ekološke udruge, na najavljenu gradnju seta hidroelektrana u slivu rijeke Trebišnjice, koji se vodi pod projektnim nazivom “Gornji horizonti” reagirala je Vlada FBiH.

Bez odgovora iz RS-a

Za razliku od ekoloških udruga koje traže da projekt “Gornji horizonti” zaustavi Vlada RS-a, jer prijeti isušivanje donjeg toka rijeke i doline Neretve na što upozoravaju i relevantni stručnjaci, federalna Vlada tek je prije dva dana zatražila od Vijeća ministara BiH informaciju o aktivnostima u vezi studije utjecaja na okoliš HE “Dabar” u RS-u, o kojoj je u tijeku javna rasprava. Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH zaključeno je kako nema naznaka da su uzeti u obzir njihovi raniji zaključci u kojem se traži osiguranje koordinacije svih aktivnosti mjerodavnih entitetskih institucija u vezi ovog projekta. Članovi Vlade su zaključili informaciju o problematici ovog projekta koju je razmatrao i prihvatio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, te je dostavio Skupštini BiH, Vijeću ministara, OHR-u i Europskoj komisiji, ali se ne zna zbog čega nemaju odgovora. Na sjednici Vlade FBiH konstatirano je kako od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar do sada nije primila nikakav zahtjev nadležnih institucija RS-a za očitovanje u mogućem postupku izdavanja vodnog akta vezano za projekat HE “Dabar” u RS-u. O investiciji začetoj u eri jugoslavenskog socindustrijalizma, kritičke osvrte pisao je veliki Mak Dizdar strahujući da će se njegova velika i moćna Modra rijeka zbog profita i industrijalizacije pretvoriti u običan prljavi potočić.

Ekolozi na nogama

U središtu višegodišnje polemike, koja tek ovih dana ulazi u eruptivnu fazu, golemi je hidroenergetski projekt vrijedan skoro milijardu dolara pod nazivom “Gornji horizonti” koji se treba dovršiti na prostoru istočne Hercegovine.

Radi jačanja elektroenergetskog potencijala, ali i izvlačenja ovog dijela RS-a iz krize, službene vlasti u Banjoj Luci odlučile su nakon 40 godina po svaku cijenu realizirati. Za njega su zbog gradnje HE Dubrovnik 2, živo zainteresirane i stare i nove vlasti u Hrvatskoj, Hrvatska elektroprivreda (HEP), ali i velike međunarodne korporacije iz Kanade i V. Britanije, koje u svemu tome vide dobru zaradu. To potvrđuje živa korespondencija koja je proteklih godina kružila na relaciji službeni Zagreb – Banja Luka.

Projektom “Gornji horizonti” planiraju se prevesti vode iz nevesinjskog, gatačkog i dabarskog polja u korito Trebišnjice. Kad to postane stvarnost, vode koje teku podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka, koje se prirodno ulijevaju u Neretvu i dalje u more, preusmjeravale bi se u slivno područje Trebišnjice, njenih pritoka i dalje prema novosagrađenim akumulacijama.

To je razlog zbog kojeg su se na noge podigle ekološke udruge iz RH i BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?