ODLUKA

Goran Salihović je naslijedio Barašina kao bh. glavnog tužitelja

Goran Salihović
13.12.2012.
u 09:13

Nastavlja se nacionalna diskriminacija Hrvata u BiH

Za novoga glavnog tužitelja BiH izabran je Goran Salihović, koji je na tu poziciju došao s mjesta predsjednika Općinskog suda u Sarajevu. Unatoč tome što je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso Bošnjakinja, a predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH Milorad Novaković Srbin, za glavnog tužitelja nije izabran Hrvat iako se ovdje jasno radi o nepoštivanju nacionalne ravnopravnosti. O tome je tijekom jučerašnjeg dana više puta upozoreno na sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća koje je ipak na kraju izabralo Salihovića ignorirajući ove navode.

Oko pozicija glavnog tužitelja do sada su se vodile velike bitke, ali i zakulisne igre, s obzirom na različite političke i interesne pritiske na ovu instituciju. Do sada je Tužiteljstvo imalo dvojicu glavnih tužitelja. To su bili Marinko Jurčević i Milorad Barašin. Jurčević je na čelo Tužiteljstva došao prigodom samog osnivanja ove institucije 2003. godine, no otišao je misteriozno bez objašnjavanja razloga. Nagađalo se da se radilo o pritisku dijela međunarodne zajednice i bošnjačke politike. Na sličan način okončana je karijera njegova nasljednika na tome mjestu Milorada Barašina. On je nakon odlaska Jurčevića 2008. godine najprije preuzeo poziciju obnašatelja dužnosti, a zatim je imenovan glavnim tužiteljem u veljači 2009. godine. Razriješen je sporazumno prošle godine nakon očite paraobavještajne spletke i pojavljivanja ‘kompromitirajućeg’ videomaterijala i susreta s trgovcima naoružanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?