Jake političke opcij

General Armije BiH prijeti Srbiji: Pripojit ćemo Sandžak Bosni

Milorad Dodig
Stojan Lasic/VLM/PIXSELL
04.05.2013.
u 12:00

Halilović je ustvrdio da “prije Sandžak može biti sastavni dio BiH nego RS Srbije”.

Nakon kratkotrajnog “primirja”, ponovno je između Sarajeva i Banje Luke počela razmjena verbalnih rafala, a ako je suditi prema zadnjoj reakciji ratnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića, ne treba isključiti ni opasnije scenarije.

Reagirajući na istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je u kontekstu sporazuma između Beograda i Prištine kazao da neovisnost Kosova otvara vrata i za neovisnost entiteta koji on vodi, Halilović je ustvrdio da “prije Sandžak može biti sastavni dio BiH nego RS Srbije”. Umirovljeni general upustio se i u analizu povijesti napominjući kako je Sandžak bio dio srednjovjekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa. BiH, kaže, ne pokreće tu priču iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želi biti remetilački faktor.

Dayton ne vrijedi

– Ali, ponavljam, ako Dodik i Tomislav Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat – zaprijetio je Halilović.

Iako tvrdi da su njegove riječi “dobronamjerno upozorenje”, umirovljeni bošnjački general poručuje da se “bliži vrijeme kada će se RS-u poručiti da Daytonski sporazum više ne vrijedi”.

– Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata. Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedjeljiva, neovisna, suverena, a kome se živi s druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put – poručio je Halilović.

Oštri istupi prema RS

On je i prije imao vrlo oštre istupe prema RS-u, koje su srpski političari uglavnom koristili da bi pokazali kako se Bošnjaci nikad nisu pomirili s postojanjem srpskog entiteta u BiH. Međutim, Halilovićev stvarni utjecaj među Bošnjacima prilično je ograničen. Njegova stranka, Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), na zadnjim izborima nije uspjela ući ni u državni ni u entitetske parlamente.

Većina sarajevskih političara mnogo umjerenije reagira na Dodikove izjave. Tako je i po taktičnosti ne baš najpoznatiji političar Željko Komšić u pomirljivom tonu izjavio kako je nemoguće da se RS odvoji od BiH, ali i da Sarajevo ukine Republiku Srpsku.

 

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije