Gdje su novci

Gdje su novci za razvojne projekte u Federaciji BiH?

Autocesta
25.07.2012.
u 09:30

Ne provode se veliki projekti i plaća se velika kamata na kredite

Iako su početkom prošle godine urađeni planovi razvojnih projekata u FBiH za 2011. godinu u ukupnom iznosu od 1,01 milijardi maraka, njihovi rezultati još nisu poznati niti ih je federalna Vlada i Ministarstvo financija prezentirala Uredu za reviziju institucija FBiH.

Nema investicija u FBiH

Vlada je odlučila da se za razvojne projekte od 1,1 milijarde maraka najvećim dijelom financira iz kredita međunarodne zajednice - 897,665.224 KM, manjim dijelom iz donacija - 27,760.458 KM, dijelom iz zarade javnih poduzeća i dijelom iz proračuna svih razina vlasti, ali nema podatka jesu li te investicije uopće realizirane i kako je novac trošen i na koje projekte. U Uredu za reviziju institucija FBiH napominju da do okončanja revizije nije napravljeno izvješće o realizaciji razvojnih projekata, oni nisu u mogućnosti prezentirati iznos realizacije razvojnih projekata za 2011. uz napomenu da navedeni podaci nisu prezentirani ni prilikom obavljanja revizije 2010. godine. “Prezentirana nam je informacija o provedbi razvojnih projekata u FBiH za 2010. godinu iz lipnja 2011. godine, međutim, nije nam prezentiran dokaz da je istu razmatrala i usvojila Vlada FBiH. Na osnovi uvida u navedenu informaciju zaključeno je da ta informacija sadrži samo statističke podatke, bez kvalitativnog dijela, na osnovi kojih se ne može utvrditi izvršenje projekata u odnosu na plan razvojno-investicijskih projekata FBiH za 2010. godinu od 834,171.822 KM”, stoji u izvješću revizora.

Bez informacija iz Vlade

Iako je Povjerenstvo za izradu programa javnih investicija, sačinilo prijedlog programa javnih investicija u FBiH za razdoblje 2011.-2013. godina, koji je Ministarstvo financija 10.3.2011. godine uputilo Vladi FBiH na usvajanje, on nije prezentiran revizorima. Zbog toga nema dokaza da je Vlada FBiH usvojila predloženi program javnih investicija za razdoblje 2011.-2013. godine. Revizori tvrde da se zbog toga uopće ne može potvrditi utemeljenost izrade plana razvojnih projekata u FBiH za 2011. godinu koji je primljen na znanje u strane Parlamenta FBiH, međutim, on nije, iako je trebao biti, objavljen kao aneks proračuna FBiH za 2011. godinu. Kako vlast u Federaciji BiH unatoč obećanjima nije realizirala niti jedan kapitalni projekt svjedoči i podatak federalnih revizora. Oni tvrde da je plan financiranja kapitalnih projekata iz proračuna FBiH za 2012. objavljen uz proračun FBiH u siječnju 2012. godine, iako Vlada FBiH u vrijeme obavljanja konačne revizije još uvijek nije razmatrala pripremljeni program javnih investicija FBiH za razdoblje 2012.-2014. godine. Slično je i s provedbom plana “Sudjelovanja Vlade u projektima rekonstrukcije koje financira međunarodna zajednica“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?