Posušje/Grude

Gangu će u Parizu iz srca zapjevati kršni Bekijani

Ganga
25.10.2012.
u 11:03

UNESCO je stavio na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine

Pomalo specifičnu narodnu pjesmu zvanu ganga, popularnu među Hercegovcima i Dalmatincima na sve strane svijeta pjevaju i stariji ali i mlađi ljubitelji tog narodnog blaga. Još se zapjeva i na svadbama, ali često na smotrama i u povodu blagdana i narodnih veselica. Ganga se pročula nadaleko i kao kulturna vrijednost.

Ganga se u svijetu

Posušanke su, kao i Posušani, gangu pjevali i u Americi, Kanadi i Australiji ali i druge skupine hercegovačkog kraja. O gangi su stručnjaci napisali brojne radove. Ovih dana ganga “odjekuje” i pomalo nabojito, rekli su nam u Imotskom. Naime, na festivalu Dani hrvatske kulture u Parizu, u znamenitoj Kući svjetske kulture predstavit će se ojkavica, dvoglasje te ganga iz Imotske krajine i Bekijskog kraja. To su duboke tradicije koje je UNESCO uvrstio na popis zaštićene nematerijalne kulture. Na Festivalu neće nastupiti Imoćani s gangom nego susjedi iz Herceovine. Stoga su Imoćani bili pomalo ljuti s komentarom kako su ipak bolji gangaši iako cijene susjede iz Gruda, Širokog, Posušja. s kojima zapjevaju na veselicama.

Ganga nema granica

-Nema granice za hrvatski narod ni u pjesmi. Hrvati iz Hercegovine su naš narod koji će nas dostojno predstaviti u Parizu, tvrdi selektor Joško Ćaleta, poznati etnomuzikolog. No, gangaša iz udruge Vinjani iz Imotske krajine, Boro Kukulj također je reagirao na tu odluku ističući kako se njih nije smjelo zaobići.

Gruđani i svi drugi gangaši samo su potvrdili kako je ganga u ovom dijelu Hercegovine izvorna i da su ponosni što će u Parizu prikazati sve vrijednosti izvornog narodnog izraza koji će se kao baština i dalje vjerno čuvati. Za cijelo područje Imotske krajine i Bekije nastupaju: Mile Sesar, Drina Sesar, Ante Boban (Buj ica) i Smiljan Glavaš ovoga petka, 26. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije