nema smrtne kazne

Gadafijev sin pokušava se predati Haaškom tribunalu?

Saif al-Islam Gaddafi
REUTERS (Arhivska fotografija)
28.10.2011.
u 09:59

Čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća tvrde da je Saif al-Islam pobjegao u Niger, ali još nije pronašao način kako se predati Međunarodnom sudu u Haagu.

Strahujući za svoj život ako ga uhvate libijske vlasti, Gadafijev najstariji sin Saif al-Islam pokušava si osigurati zrakoplov koji bi ga iz njegova pustinjskog utočišta prevezao ravno u Haag gdje bi se suočio s optužbama za koje ga tereti Međunarodni sud za ratne zločine.

Libijski dužnosnici nisu odavali mnogo pojedinosti, ali 39-godišnji nasljednik navodno se trenutačno nalazi među saharskim nomadima i traži sigurno utočište.

Čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća tvrde, prenosi Reuters, da je Saif al-Islam pobjegao u Niger, ali još nije pronašao način kako se predati Međunarodnom sudu u Haagu.

– Koliko znamo, sa sudom u Haagu kontaktirao je putem elektroničke pošte, a svoj odlazak pokušat će organizirati uz pomoć vlasti Južnoafričke Republike i ostalih susjednih zemalja. Još čeka potvrdu Haaškog suda – objasnio je neimenovani izvor iz NPV-a.

Čak i ako se uspije domoći dijela bogatstva koje je njegov otac skupio u posljednje 42 godine i skrio u raznim zemljama svijeta, optužnica Međunarodnog suda koja ga tereti za pokušaj gušenja libijskog ustanka uvelike smanjuje njegove mogućnosti bijega.

Međunarodni sud izvijestio je da pokušava potvrdili gdje se točno nalazi Saif al-Islam Gadafi i bivši šef libijske obavještajne službe Abdullah al-Senussi, trećeoptuženi uz ubijenog Gadafija i njegova najstarijeg sina.

Članovi NPV-a smatraju da su dvojica optuženika pod zaštitom plemena Tuareg, a vjeruju kako Saif predaju Međunarodnom sudu vidi kao najbolje rješenje zato što u Haagu nema smrtne kazne.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije