zauzeli mu bunker

Gadafi bi iz Libije mogao pobjeći i u Hrvatsku

gadafi, libija (1)
Reuters/PIXSELL
25.08.2011.
u 08:00

Bunker u kojem se krio Gadafi više nalikuje na skladište oružja nego na kompleks za stanovanje. U dobro utvrđenom stanu pronađene su umjetnine i zlato u vrijednosti desetak milijuna dolara

Nakon što su pobunjenici u žestokim borbama uspjeli potisnuti Gadafijeve snage i osvojiti njegov stožer, Bab al-Aziziju, libijski diktator Moamar Gadafi izjavio je kako je povlačenje iz Bab al-Azizije i Tripolija zapravo taktički potez jer, kako kaže, Bab al-Azizia pretvorena je u hrpu ruševina nakon zračnih napada NATO-a.

Izjavu diktatora Gadafija, u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list, demantirao je jedan od zapovjednika brigade “17. veljače” Muhamed Abu Aysha, koji je sa svojim borcima vodio borbe za oslobađanje Tripolija, a posebno Bab al-Azizije.

Umjetnine i zlato

– Iako je borba trajala dva dana, na kraju smo ipak uspjeli osloboditi simbol diktature.

Tripoli je slobodan, a u nekim dijelovima grada život se vraća u normalu.

Cijelo vrijeme tijekom razgovora s Muhamedom čula se galama i pucnjava iz pješačkog naoružanja. Kada smo ga upitali što se to čuje oko njega, odgovorio nam je:

– Još se uvijek u nekim dijelovima grada vode žestoke borbe između Gadafijevih plaćenika i naših snaga, a posebno u južnom dijelu grada te u centru. Isto tako, borbe se vode u istočnom dijelu i u blizini hotela Rix. Koliko su borbe bile žestoke u oslobađanju Tripolija, a posebno Bab al-Azizije, govori nam i činjenica da s obje strane ima više od 500 mrtvih i nekoliko tisuća ranjenih. Mrtve ne stignemo pokapati koliko ih ima.

Na pitanje drže li pobunjenici kontrolu nad Libijom, Muhamed je odgovorio:

– Nažalost, Gadafijeve snage na jugu, prema granici s Čadom i Sudanom, odakle još uvijek ulaze plaćenici, još su jake. Što se tiče luke Ras Lanuf, ona je potpuno pod našom kontrolom, a u gradu Sirtu, gdje su se vodile žestoke borbe između nas i Gadafijevih snaga, upravo vodimo pregovore s vođama plemena o mirnoj predaji kako bi se izbjeglo krvoproliće. Naše snage uspjele su osloboditi i međunarodnu zračnu luku te zarobiti Gadafijev privatni zrakoplov, pun zlata i novca.

Muhamed nam je opisao i Gadafijev stan unutar utvrda Bab al-Azizije.

– Više je to skladište oružja nego kompleks za stanovanje. U njegovoj kući našli smo umjetnine i zlata u vrijednosti desetak milijuna dolara.

Napustio je Tripoli

Nakon Muhamedova odgovora, začula se jaka pucnjava i detonacija te je došlo do prekida veze. Unatoč brojnim pokušajima da ponovno uspostavimo vezu mobitelom, nismo uspjeli. Nadamo se da mu se nije ništa dogodilo.

Je li Nacionalno vijeće spremno uspostaviti vlast nad glavnim gradom Tripolijem, upitali smo Fatimu Mahmud, članicu Libijskog nacionalnog vijeća.

– Naravno da jest jer mi već imamo iskustva. Na cijelom oslobođenom području život normalno funkcionira i uskoro se selimo u glavni grad Tripoli.

A gdje je Gadafi?

– Posljednje informacije kojima raspolažemo kažu da je još uvijek na teritoriju Libije, ali je napustio Tripoli. Isto tako, raspolažemo informacijama da bi, ako ne bude uhićen ili ubijen, mogao tražiti politički azil u pet država s kojima do danas ima dobar odnos.

Uz dvije afričke zemlje, Čad i Alžir, jednu južnoameričku, Venezuelu, mogao bi otići i u dvije europske zemlje, Hrvatsku i Srbiju. Poznato je da te države, njihova službena vlast ili moćni političari i dandanas s njim komuniciraju i savjetuju ga. Poznato je da je u jako dobrim odnosima sa Srbijom i s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem koji mu je ponudio pomoć uime velikog prijateljstva.

Fatima nam je kazala i da je u redovima Gadafijevih snaga bilo puno plaćenika i vojnih stručnjaka iz afričkih zemalja, ali i s područja bivše Jugoslavije, posebice Hrvatske i Srbije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

DU
Deleted user
03:05 20.09.2011.

Ako dodje u Hrvatsku bit ce izrucen u Haag badava ili za par miliona to se dobro zna !!! Zivjela slobodna Libija

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije