Okončana potraga

Frano Kvesić pronađen na 5 metara dubine u Vrbasu

Kvesic
VL FOTO
16.11.2011.
u 11:44

Nažalost, kraj priče je tragičan, za obitelj neizmjerno bolan, unatoč nadama koje su živjele sve do jučer

Deveti dan od njegova nestanka, tijelo Frane Kvesića (43) iz Širokog Brijega pronađeno je jučer oko 14.20 sati u akumulacijskom jezeru hidroelektrane Jajce, u kanjonu rijeke Vrbas. Ronioci banjolučkog ronilačkog kluba Buk tijelo nestalog Frane našli su na lijevoj obali jezera koje je, prema izjavama svjedoka, bilo uronjeno na oko četiri do pet metara dubine. Pronalazak je, tvrdi peteročlana ekipa ronioca, otežavalo gusto granje i mulj, koje se nataložilo oko tijela nestalog Frane Kvesića.

Obavljen očevid

Očevida na licu mjesta su obavili djelatnici Odjela kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanske županije. Prema nalazima obdukcije koja je sinoć završena, radi se o klasičnom slučaju utapanja i na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Prema njihovu izvješću, tijelo nestalog Frane Kvesića pronađeno je na oko 2,5 kilometara udaljenosti od pronađenog automobila kojim se pokojnik dovezao do kanjona rijeke Vrbas. “Slaba vidljivost, zbog mulja, otežavala je cijelu pretragu. Mi smo u tri-četiri navrata na zahtjev obitelji bili angažirani na traženju, ali jednostavno uvjeti su bili otežani zbog čega nam je trebalo vremena za novu akciju pretraživanja. Kad smo jučer izišli na teren, vidljivost je bila nešto bolja i na lijevoj strani obale. Nakon 40-ak minuta pretrage koju sam počeo od sredine prema lijevoj obali jezera, pronašao sam tijelo pokojnika nedaleko od riječne obale. Bilo je potrbuške uronjeno u nekih četiri do pet metara dubine“, prepričava nam događaje Branislav Radović, član banjolučkog ronilačkog kluba Buk, koji je tijelo nestalog Frane jučer prvi pronašao. Razloge zbog kojih posmrtni ostaci nisu prije pronađeni, prema tvrdnjama ronilaca, svakako treba tražiti i u niskoj temperaturi vode, koja je jučer iznosila četiri, a na početku traganja devet stupnjeva. Takvi uvjeti produljuju, tvrde oni, vrijeme izbacivanja tijela na površinu. Tužna rodbina i prijatelji jučer su se okupili ispred gradske mrtvačnice u Jajcu, gdje je trajala višesatna obdukcija tijela. Suze, riječi utjehe prijatelja bile su tek blagi melem za sve patnje, i beskonačna pitanja koji su ovih dana sebi i javnosti postavljali. Zvuk pile kojom je patolog rezao tijelo pokojnika miješao se s jecajima i propitivanjima rodbine i prijatelja zašto, zbog čega, kako? Čak je, tvrde poznanici, prošli tjedan uvijek vedar i nasmijani Frano s toliko entuzijazma i elena davao upute što sve trebaju dovršiti od radova koje je kao predsjednik mjesne zajednice Dužice planirao. Rupa koja je ostala iza Frane, jednog od omiljenih direktora poduzeća MCI iz Širokog Brijega, ne može se popuniti nikakvim logičnim objašnjenjima.

Propust policija

Iako su se na mjestu nestanka Frane Kvesića trebali pojaviti od prvog dana, djelatnici Federalnog MUP-a ni jučer nisu bili tamo, što je ostavilo neizbrisivu gorčinu i ljutnju obitelji i prijatelja. Spomenimo da je Policijska uprava Široki Brijeg dojavu o nestanku Frane Kvesića (43) zaprimila još prije devet dana. Nestali Kvesić od kuće je otputovao oko devet sati u Banju Luku službenim vozilom marke passat, u vlasništvu tvrtke MCI iz Širokog Brijega. Navedeno vozilo je pronađeno zaključano u blizini HE Jajce, na proširenju uz magistralnu cestu Jajce - Banja Luka u kanjonu rijeke Vrbas.

Otada rodbina i prijatelji bacili su se u privatnu potragu za tijelom nestalog Frane, zbog čega su angažirani ronioci iz Mostara, Banje Luke, Gruda, Ljubuškog. Samoincijativno su se u potragu uključili članovi Civilne zaštite iz Zapadnohercegovačke županije, studentske kolege pokojnog Frane, dok je po administrativnim ladicama MUP-a Srednjobosanske županije i federalne policije kružio zahtjev rodbine da se pokrene jedna šira akcija. Iz slučaja Frane Kvesića valjda će netko od odgovornih iz institucija policijske vlasti nešto shvatiti i poduzeti korake da se agonija obitelji nekih budućih utopljenika skrati.

 

 

 

RAVNATELJ FEDERALNE UPRAVE POLICIJE SAT VREMENA PRIJE PRONALASKA TIJELA:

Dragan Lukač: “Na osnovi čega netko zaključuje da se Frano Kvesić nalazi u jezeru”

Ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač odbacio je jučer kritike zbog neangažiranja u slučaju nestanka Frane Kvesića iz Širokog Brijega.

On je jučer na konferenciji za novinare prije pronalaska Kvesićeva tijela ustvrdio da angažiranje specijalne jedinice u potrazi nije bilo moguće, jer županijski MUP-ovi iz Travnika i Širokog Brijega nisu dostavili zahtjeve za angažiranje ove postrojbe. Lukač kaže da je tek nakon što je dobio zahtjev Civilne zaštite donio odluku o upućivanju osmero pripadnika ove postrojbe na teren i oni su se trebali danas uključiti u potragu koja je nakon pronalaska tijela obustavljena. - Mora se znati temeljem čega se angažira postrojba.

Mjerodavna tijela za postupanje ovdje su županijska ministarstva unutarnjih poslova. Ovdje se ne radi o istrazi nego o potrazi za nestalom osobom. Još uvijek nema nikakvih elemenata da je počinjeno kazneno djelo otmice, ubojstva ili neko drugo. Sve što treba uraditi vezano uz potragu za nestalom osobom je sa strane Federalne uprave policije urađeno. Mi smo prvog dana kada je prijavljen nestanak raspisali potragu za tom osobom. Na osnovi čega netko zaključuje da se ta nestala osoba nalazi u jezeru. Njegov rođeni brat je izjavio da ne vjeruje da uopće postoji mogućnost da je on počinio samoubojstvo. To izjavljuju i svi njegovi prijatelji i njegova djevojka. Na osnovi čega da mi angažiramo ronioce, kazao je Lukač samo sat vremena prije nego su ronioci pronašli tijelo nesretnog Kvesića.

Ističe da je u nekoliko navrata razgovarao s policijskim načelnicima i u SBŽ-u i ZHŽ-u te inicirao da izvrše određene provjere. Iznio je i naznake koje bi mogle cijelu istragu usmjeriti u drugom smjeru. - Sve je to operativni rad i mnogo je bitnije utvrditi što se dogodilo s tim čovjekom, koje su to okolnosti koje su dovele do ovoga. Nitko još ne zna kamo je on krenuo tog dana. Njegov otac kaže da mu je kazao da ide u Banju Luku naći se s nekim čovjekom. Kojim? Pojma nema. Ja sam u nedjelju tražio da se formira tim istražitelja koji će otići na područje Širokog Brijega, gdje se nalazi prebivalište i tvrtka u kojoj radi nestali i da se određene stvari istraže. Jer mi u Federalnoj upravi policije smo u međuvremenu dobili neka saznanja o mogućim nezakonitostima u vezi s nekim poslovima kojima se on bavi. To je bila dovoljna osnova da možemo ući u operativni rad, kazao je Lukač na konferenciji nakon koje je pronađeno tijelo Frane Kvesića upravo u rijeci Vrbas.

Lukač je jučer ponovno optužio aktualnu federalnu vlast da novim nacrtom zakona o unutarnjim poslovima nastoji policiju staviti pod političku kontrolu, ilustrirajući to predviđenom zakonskom odredbom prema kojoj bi ravnatelj policije ubuduće trebao odgovarati isključivo ministru unutarnjih poslova Federacije BiH. (D. Jazvić)

Ključne riječi

Komentara 3

IV
ivo2109
12:41 16.11.2011.

Da je bio bošnjak svi bi se digli da ga traže, lagumdžija i komšić bi ronili...

OD
oltar domovine
15:44 16.11.2011.

a sad sto je bilo istrazni organi ce utvrditi ako neko ne podmiti ih da dadu pogresne analize sto nije cudno u demokrackoj pravnoj drzavi bosni tj:federaciji !

PA
patrljak
18:45 17.11.2011.

sad ce oni poduzet sve radnje kad je covjek nadjen , a sto se gospodo iz MUP-a NISTE TAKO DIGLI I ORGANIZIRALI KAD STE TREBALI ----

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?