Razgovor

Franjevački način života ostaje moj prioritet!

Fra Miljenko Šteko
16.04.2013.
u 09:54

Nevjerojatna je širina i snaga Hercegovačke franjevačke provincije

Dr. fra Miljenko Šteko novi je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Do sada je bio na službi vikara provincije, župnog vikara u Međugorju te ravnatelj Informativnog centra “Mir” Međugorje i Radiopostaje “Mir” Međugorje u svjetski poznatom molitvenom središtu. Izabran je za provincijala drugog dana zasjedanja Kapitula Provincije. Rođen je u Tomislavgradu 1969. Službovao je do sada na Humcu, u Posušju, u Zagrebu i Međugorju. Ekskluzivno za Večernji list odgovara na pitanja vezana uz rad Provincije, o međugorskom fenomenu, župama gdje je radio i djelovao i drugim pitanjima iz života i rada hercegovačkih franjevaca.

• Izabrani ste za novog provincijala Hercegovačke franjevačke provincije. Znači li to i puno više obveza za Vas?

-Obveza mi ni do sada nije nedostajalo. Sada su samo malo drugačije i odgovornije. Nekih ću se samom ovom službom osloboditi da bih mogao prihvatiti druge. Ono što ostaje isto, i prije i za vrijeme i poslije bilo koje službe, je franjevački način života u Crkvi. Svi smo mi to svjesno i slobodno izabrali i to je horizont u kojem se sve odvija.

• Iako je velika kriza i recesija u svijetu, broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje se ne smanjuje. Čak prošla godine bila je rekordna po podjeli sv. pričesti. Kako to komentirate?

-Ovo naše vrijeme naučilo nas je stalno mijenjati odjeću, vozila, aparate, elektroničke naprave, a onda i mjesta u koja putujemo. Uvijek nešto drugo i drugačije. Pa i u duhovnosti. Ono što je ovdje drugačije je da ljudi dolaze i vraćaju se u Međugorje, bilo zgodno ili nezgodno. Dolazili su ovdje i u onim teškim ratnim vremenima, dolazili su i kad je rat prošao. Neki po stotine puta. I to je činjenica koja sama za sebe govori. Odnosno, najbolje bi bilo pitati te ljude. Oni najbolje sami sve objašnjavaju i tumače. Ja bih eventualno mogao samo prepričati što oni kažu o svom obraćenju ili ozdravljenju.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?