Urugvaj - Nizozemska 2:3

Forlan nije mogao sam. Oranje u svom trećem finalu SP-a

Nizozemska Urugvaj
Foto: Reuters
1/15
06.07.2010.
u 22:28

Europljani će prvi put biti svjetski prvaci izvan Europe.

Dva dalekometna projektila u režiji kapetana Nizozemaca i Urugvajaca obilježila su prvo polufinale u Južnoj Africi. Veličanstven je bio potez Giovannija van Bronckhorsta u 18. minuti: 35-godišnji Nizozemac potegnuo je ljevicom sa 30-ak metara i lopta se zabila u gornje lijeve rašlje! Bio je to jedan od najljepših pogodaka SP-a i, bez obzira na to što je udaljenost bila velika, vratar Muslera bio je nemoćan.

Odluka u dvije minute

Činilo se da će taj pogodak presuditi oslabljenim Urugvajcima, ali njihova zgusnuta i dobro organizirana formacija nije napravila ni najmanju pogrešku u prvom dijelu.

I kada se to najmanje očekivalo, Diego Forlan šokirao je Oranje: i on je potegnuo s gotovo 30 metara, lelujavi jabulani išao je po sredini vrata i iznenadio Stekelenburga. Zamirisalo je na dobro za nebesko-plave, ali nije se tako završilo.

- Tužni smo nakon svega. Jer svatko tko dođe na SP-a sanja naslov, ma kako god kotirao. Žao mi je jer smo protiv ovakve Nizozemske mi morali odigrati bolje. Ali idemo u Montevideo ponosni - rekao je Diego Forlan.

Stvari su sjele na svoje mjesto u drugom poluvremenu, kada su Nizozemci ubacili u višu brzinu. I unutar dvije minute trasirali si put u finale. Najprije je Wesley Sneijder s ruba 16-erca pogodio, uz odbijanac, lijevi kut, a Urugvajcima je presudio Arjen Robben glavom, na dodavanje Kuyta. U sudačkoj nadoknadi, na kratko je nadu Urugvajcima ponudio Pereira postavivši konačnih 2:3. 

- Posljednje minute su bile duge kao vječnost. Imasli smo 3:1 i bili neoprezni. Ali, na kraju eto zaslužili smo otići u borbu za svjetski naslov. Bit ću iskren, znao sam da imamo dobru momčad, da smo pojedinačno jaki, ali Brazil je izgledao kao prevelika prepreka. Sretni smo, malo ćemo proslaviti a onda put u Johannesburg. Imamo pravo maštati - rekao je veliki nizozemski junak Wesley Sneijder.


Alex želi Sneijdera


Dvadeset pet tisuća Nizozemaca sinoć je u Cape Townu slavilo treće finale SP-a, prvo nakon Cruijffove generacije 1978. godine.

Povijest SP-a dobila još jedno novo poglavlje: prvi put Europljani će biti svjetski prvaci izvan Europe. Menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson zainteresiran je za Wesleyja Sneijdera za kojega je spreman platiti Interu odštetu od oko 42 milijuna eura. Škot želi Nizozemca kao zamjenu za Paola Scholesa i već je naredio predstavnicima kluba da kontaktiraju sa Sneijderovim menadžerima.

Wesley je imao sjajnu sezonu u Interu iz Milana, a engleski novinari sumnjaju da će se novi strateg europskog prvaka Rafa Benitez odreći 26-godišnjeg igrača sredine terena.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije