Drvar

Finvest bez struje, a 300 radnika strahuje da će ostati bez posla

Finvest
09.01.2013.
u 11:17

inspekcija 
Nekoliko djelatnika je zatražilo inspekcijski nadzor zbog rada na crno

Već samo spominjanje drvoprerađivačkog poduzeća Finvest u Drvaru budi dvije oprečne reakcije, jedna asocira na mutnu privatizaciju i poslovanje, a druga da je ono izvor egzistencije za 300-tinjak obitelji. Sindikat u toj tvrtki nikad nije zaživio, a inicijatori su ostajali bez posla. Iz tvorničkih dimnjaka poduzeća, čiji je vlasnik hrvatski biznismen iz Čabra Marijan Filipović, ne vidi se dim. Zbog neplaćenih računa Finvest je ostao i bez struje. Inače, od ranije je već poznato kako se ova tvrtka guši u dugovanjima, problemi su se kumulirali godinama, a prave informacije o stanju u poduzeću i poslovanju, skrivale su se. Stevica Lukač, načelnik općine Drvar, ističe kako će novi broj nezaposlenih dodatno otežati socijalnu sliku općine.

A bivši ministar gospodarstva Vlatko Zrilić nam je kazao kako je on ranije i na županijskoj Vladi upozoravao na nepravilnosti u poslovanju tog poduzeća: “Finvest je uzimao robu i nije plaćao Šumariji, a pravio je dvostruke fakture i izgrađivo je hotele na Koručuli. U stvari sin od gazde ima hotele gdje su lagane pare i zato je došlo do ovoga ovdje”. Ogorčeni radnici koji su dobili otkaze nisu mogli, a ne prokomentirati kako su vlasnika Finvesta mediji u susjednoj RH, zamalo, slavili kao dobrotvora koji je tvornicu darovao radnicima, te dodaju da na spomen njegovog imena radnici u Drvaru i Glamoču mogu jedino plakati. Zbog neisplaćenih plaća i rada ‘na crno’ nekolicina djelatnika zatražila je nadzor županijske Uprave za inspekcijske poslove. Oni su u kolovozu 2012. to i napravili. U pogonu Toplane su zatekli 22 radnika, od kojih sedam bez ugovora o radu. Prijavljen nije bio ni direktor tvrtke, a plaće nisu isplaćene za veljaču, ožujak i travanj, a plaća za svibanj je bila isplaćena, a nakon toga ponovno slijede mjeseci bez plaća (lipanj, srpanj). Tada su naložili isplatu plaća, zabranili angažiranje djelatnika bez ugovora o radu, te prijavu direktora. Rezultat toga je bilo šest ugovora o djelu, jedan prijavljen radnik i direktor, plaće nisu isplaćene ni do danas, a nekolicina hrabrih koji su tražili nadzor dobili su otkaze o radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?