provokacija

Film koji je razbjesnio milijardu muslimana

Nevinost muslimana (1)
Reuters/Pixsell
16.09.2012.
u 14:00

Židovi su se bunili nakon što je M. Gibson snimio “Pasiju”. Katolička crkva prosvjedovala je zbog filma “Da Vinchijev kod”. No, zbog toga ipak nisu padale glave. Zašto su muslimani reagirali tako žestoko na film “Nevinost muslimana”?

Zbog svojih “Sotonskih stihova” Salman Rushdie skriva se već dvadeset godina, danski karikaturist Kurt Westergaard napadnut je već dva puta zbog crteža koji prikazuju proroka Muhameda objavljenih u Jylland-Postenu, nizozemski redatelj Theo Van Gogh ubijen je nasred ulice zbog svog filma o osnivaču islama... Ipak, nijedno od ovih djela, knjiga, crteža ili filmova, nije izazvalo tolike potrese diljem svijeta, izazvalo smrti i razaranja kao izuzetno uvredljiv, na amaterskoj razini načinjen film koji potpisuje egipatski Kopt s prebivalištem u SAD-u Nakoula Basseley Nakoula.

Skriva se od javnosti

Vidjevši da njegov uradak, koji po procjenama filmskih redatelja nije mogao koštati više od nekoliko desetaka tisuća dolara, i koji je u integralnoj verziji trebao govoriti o izmišljenom arapskom junaku iz povijesti, Nakoula, koji se predstavljao izmišljenim imenom Sam Bacile, nasnimio je bez znanja glumaca potpuno novu naraciju, a film pretvorio u djelo koje govori o proroku Muhamedu u najgorem mogućem svjetlu. Prema novoj verziji filma “Nevinost muslimana”, osnivač islama prikazan je kao ženskar, lažljivac i pedofil. Četrnaestominutni trailer filma postavljen je na YouTube neposredno pred obljetnicu tragedije od 11. rujna, a onda se otvorio pakao. Diljem muslimanskog svijeta počele su velike, nasilne demonstracije protiv SAD-a, gorjele su američke diplomatske misije, u Benghaziju je ubijen američki veleposlanik i tri nižerangirana diplomata. Zbog zarade Nakoula, čovjek koji je do sada ležao u zatvoru zbog proizvodnje metamfetamina i financijskih prijevara, izazvao je smrt desetaka ljudi, uništio sve napore koje je SAD uložio u stabilizaciju stanja na Bliskom istoku, a glumce koji su sudjelovali u filmu, pa i sebe u krajnjem slučaju, doživotno obilježio kao mete islamskih radikala.

– Ovo je katastrofa, nikada ne bismo sudjelovali u ovakvom filmu. Nismo znali da će film na kraju govoriti o proroku Muhamedu – kaže Cindy Garcia, jedna od glumica u filmu koja se danas skriva od javnosti. Bilo kakvo prikazivanje lika proroka Muhameda, a kamoli u ovako uvredljivom smislu, strogo je zabranjeno u islamu. Iako u Kur’anu ne postoji eksplicitna zabrana, nekoliko je hadita, dodatnih učenja, koji ovu praksu izričito brane. Prikazivanje proroka Muhameda posebno izaziva bijes muslimana, pa je još 1977 u Washingtonu zbog prikazivanja filma “Muhamed, glasnik Božji” izbila Hanafi opsada. Tada su islamski radikali na dva dana zauzeli tri zgrade, među kojima je i washingtonska gradska vijećnica, ubili jednog radijskog voditelja te uzeli 149 talaca zahtijevajući uništenje svih kopija spornog filma.

Uništit će sve što je zapadno

Istini za volju, nisu samo muslimani prosvjedovali protiv filmova koji su posljednjih godina dolazili iz SAD-a. Gibsonova “Pasija” izazvala je žestoke reakcije Židova koji su prikazani kao mučitelji Krista, “Da Vincijev kod” za kršćane je masonsko djelo zavjere. Ipak, nijedna vjerska zajednica osim muslimana ne reagira tako burno i tako žestoko na film ili knjigu, ma koliko ona uvredljiva bila.

– Prorok je najčistije i najplemenitije stvorenje, on je Božji poslanik i zato, tko blati po njemu, blati po našem Kur’anu i po uzvišenom Alahu. Ako mi ne reagiramo na blaćenje proroka Muhameda, učinit ćemo grijeh i bit ćemo sudionici tog grijeha. Mi smo organizirali demonstracije na sjeveru Libanona u Tripoliju i dali naredbu da uništi sve što je zapadno i američko. To je tek početak. Osveta slijedi – rekao je za Večernji list šeik Bilal Shaban.

Nakoulin pamflet jedva su dočekali američki desničari i radikali, među njima ponajprije Terry Jones, kontroverzni pastor s Floride koji je svojedobno javno spalio Kur’an, zbog čega su izbile demonstracije pred američkim vojnim bazama u Afganistanu. Međutim, osim SAD-a, Nakoula, koji se još uvijek nalazi na uvjetnoj slobodi jer je iz zatvora pušten lipnju 2011., doveo je u opasnost i osam milijuna Kopta. Naime, egipatski su kršćani već godinu dana, od svrgavanja Mubarakova režima, na rubu opstanka, više od dvjesto tisuća već ih se trajno iselilo iz Egipta bojeći se pritiska islamista i Muslimanske braće koji su tamo preuzeli vlast pretvarajući Kopte u građane drugog reda. Nakoula, Kopt rođen u Egiptu, koji živi u SAD-u, crvena je krpa egipatskim radikalima i povod za mogući napad na “kršćanske nevjernike”, iako ovaj kriminalac nema puno veze s koptskom zajednicom.

– Islamska društva ustrojena su drukčije nego zapadna, ustrojena su više emocionalno i simbolično, pa su i reakcije na ovakve događaje puno impulzivnije. Usto, treba imati na umu kako ovaj slučaj koriste i radikali, ne samo američki koji su prigrlili film nego i radikalni političari islamskih država koji koriste ovo kao povod za politiziranje i manipulaciju masama. Manipulira se time tko je neprijatelj, pa se demonstracije usmjeravaju ne samo protiv SAD-a već i protiv Njemačke čije je veleposlanstvo u Sudanu zapaljeno, protiv Švicarske koja je doživjela demonstracije pred veleposlanstvom u Teheranu – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije