Radna skupina

Federalna Vlada rješava vlasničku strukturu u mostarskom Aluminiju

Aluminij
12.05.2012.
u 14:17

Pitanje vlasničke strukture Aluminija d.d. Mostar se vuče već više od deset godina. Radna skupina treba riješiti to pitanje

Na prošloj sjednici Vlada FBiH razmatrala je izvješće Radne skupine za analizu relevantne dokumentacije u vezi upisa dionica i dioničara “Aluminija” d.d. Mostar kod Registra vrijednosnih papira FBiH. Zadatak ove radne skupine, koju je Vlada imenovala 13.10.2011. godine, bio je analiza cjelokupne dokumentacije o ovom slučaju, odnosno važeće strukture kapitala kod emitenta. Prije izjašnjenja o izvješću spomenimo da se Radna skupina već izjasnila o ponuđenim prijedlozima, a zaključeno je da će premijer FBiH i federalni ministar energije, rudarstva i industrije još jednom razgovarati sa zainteresiranim stranama. Prema prijedlogu Radne skupine, državni kapital u Aluminiju iznosio bi 50,01 posto, dok bi kapital malih dioničara iznosio 37,09, a Tvornice lakih metala Šibenik 12 posto. U kapital malih dioničara ušli bi i bivši radnici ‘Aluminija’ – Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji su u ratnim i poratnim godinama istjerani iz ove kompanije.

Prijedlog još predviđa da se nakon upisa u Registar vrijednosnih papira, ide na emisiju dionica u iznosu do 20 posto kako bi se prikupilo 30 do 50 milijuna KM, od kojih bi bio uvezan staž, odnosno isplaćene otpremnine i ostale obveze bivšim i sadašnjim radnicima. Ovo su već odbili predstavnici Aluminija, koji su Vladi FBiH i Radnoj skupini ponudili svoj prijedlog. Prema ovom prijedlogu bivši radnici ne bi se našli među malim dioničarima, a izmirenje obveza prema njima bilo bi izvršeno od sredstava emitiranih dionica u iznosu od 17,4 posto. Vlasnička struktura nad Aluminijem Mostar i njegova privatizacija već godinama je priča koja se provlači kroz medije, ali i političke razgovore. Prije nekoliko godina propao je pokušaj privatizacije od konzorcija širokobriješkog Feala, švicarskog Glencora i Dalekovoda Hrvatske. Za to je bila presudna odluka bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića, koji je odustao od prodaje zbog promjene uvjeta natječaja. Privatizacija najvećeg bh. izvoznika u vrijeme globalne financijske krize, unatoč želji federalne Vlade do daljnjeg je neizvjesna. Tu si i problemi s cijenom struje zbog koje je više puta najavljivano gašenje proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?