Mate Franjičević

Federalna Vlada nema uporište ni u zakonu ni u Ustavu

Mate Franjicevic
Zvonimir Ćorić
22.08.2011.
u 10:05

Posljednji događaji potvrđuju da ovako napravljena Vlada ne može još dugo opstati

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mate Franjičević smatra logičnim da se sve intenzivnija neslaganja u Hrvatskoj stranci prava (HSP) odraze na stabilnost Vlade Federacije BiH.

Potresi u vladi

“Logično je očekivati da dođe do `ljuljanja`, i to iznutra, same Vlade koja je svakako na klimavim nogama jer nema svoje uporište ni u Ustavu ni u zakonu”, izjavio je Franjičević. Prema njegovim riječima, razdor u HSP-u posljedica je razloga zbog kojih je ova stranka ušla u nelegalnu i nelegitimnu vlast na razini Federacije. “Filozofija koja ih je vodila da uđu u vlast bila je ostvarivanje koristi bez obzira što će tu cijenu platiti čitav jedan narod”, naglasio je Franjičević i ocijenio da je unutar HSP-a sporna postala podjela plijena. “Bit će zanimljivo promatrati zbivanja u HSP-u u sljedećih nekoliko tjedana”, zaključio je Franjičević. Govoreći o mogućem raspletu ukoliko HSP-ov ministar Ante Krajina izađe iz Vlade Federacije BiH, Franjičević je rekao da HDZ BiH ostaje pri svojim ranije proklamiranim stavovima da je potrebno napraviti novu vladu.

Rekonstrukcija vlade

“Mi stalno zagovaramo da se Vlada mora ne rekonstruirati, nego napraviti u skladu s Ustavom i zakonom”, istaknuo je Franjičević dodavši da bi nova Vlada morala poštovati i izborni legitimitet iskazan na posljednjim općim izborima. U suprotnom, konstatirao je, izbori postaju bespredmetni i nemaju nikakvog smisla ako u Vladu mogu ući svi, bez obzira jesu li na izborima dobili mandat ili ne i ako se Vlada može formirati mimo demokratske procedure koja je propisana.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boracprotivkapitalizma
20:29 23.08.2011.

ma ovaj sve zna samo nezna odakle početi i gdje završiti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?