BUSOVAČA

Federalci zbog kamatarenja i iznuda uhitili hotelijera

kamatar
VL FOTO
09.06.2010.
u 09:52

Federalna policija privela je Željka Laštru, vlasnika hotela Tisa i restorana Venecija u Busovači

Federalna policija privela je jučer Željka Laštru, vlasnika hotela Tisa i restorana Venecija u Busovači, te Igora Jurića koji su osumnjičeni da su umiješani u kamatarenje i iznude. Prema neslužbenim informacijama, u akciji policije, koja je počela rano ujutro po nalogu Županijskog tužiteljstva u Travniku, pretreseni su hotel i restoran u vlasništvu Laštre te još nekoliko objekata osoba čija imena nisu spominjana. U ovom tužiteljstvu i policiji nisu željeli otkrivati imena privedenih, potvrdivši tek da se od dvije osobe uzimaju izjave zbog sumnje da su umiješane u kamatarenje i iznude. Navodno je jedan od njih i bivši šef policije.

- U akciji je izvršen pretres na dvije lokacije te su privedene dvije osobe na istražno ispitivanje u Sarajevo - samo je htio reći Ćamil Kreso, pomoćnik direktora FUP-a. Inače, u posljednjih mjesec dana dogodila su se dva ubojstva zbog utjerivanja dugova.

Kamatarima je na ruku išla teška ekonomska situacija u društvu, nestašica novca, posebno u oblasti malog i srednjeg poduzetništva, limiti i složene bankarske procedure za dobivanje legalnih kredita. Isplativost ove kriminalne radnje ogleda se u tome da žrtva sama najčešće traži kamatara i u pravilu pristaje na sve njegove uvjete, prije svega na izuzetno visoku kamatu na uzeti novac, čak i do 20 posto na mjesečnoj razini. Često tražitelj novca kamataru putem legalno sklopljenih ugovora prepisuje vlastitu imovinu, čija vrijednost višestruko prelazi iznos posuđenog novca, uz klauzulu da se ugovor aktivira nakon određenog roka, čime kamatar praktično legalno štiti svoj materijalni interes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije