Ekskluzivno

Federaciju BiH čeka reforma i rekonstrukcija

Zastupnički dom
27.08.2012.
u 09:42

Predloženi amandmani hrvatskog bloka i na Ustav FBiH

Ključne promjene u Federaciji BiH, ukoliko prijedlog dva HDZ-a bude usvojen, dogodit će se u izboru Doma naroda i predsjednika i dopredsjednika FBiH. Već na prvi pogled je jasno kako je predlagatelj želio izbjeći da se ponavljaju dosadašnje situacije u kojima sastav Doma naroda nije izražavao istinsku izbornu volju konstitutivnih naroda. Također se korigira i procedura kandidiranja i imenovanja predsjednika i dopredsjednika FBiH na način da oni moraju imati potporu većine u klubu naroda iz kojeg dolaze. Da je ovakvo rješenje postojalo prije dvije godine Živko Budimir ne bi mogao biti izabran za predsjednika FBiH.

Broj izaslanika

Prema sadašnjem ustavnom rješenju, izaslanike u Dom naroda FBiH biraju županijske skupštine iz svojih redova prema nacionalnom sastavu stanovništva. Broj izaslanika koji se biraju u svakoj županiji proporcionalan je broju stanovnika županije, s tim što se broj, struktura i način izbora izaslanika utvrđuju zakonom. To je urađeno tako da danas, primjerice, Posavska županija, gdje su Hrvati većinsko stanovništvo i Bosansko-podrinjska županija gdje svi Hrvati mogu stati u jedan autobus, daju isti broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda. Tomu je umnogome pridonijela i ustavna odredba da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svake županije koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom parlamentu. Postojeći ustav propisuje i da Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svake županije biraju zastupnici iz reda tog konstitutivnog naroda sukladno izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu županije. Prema prijedlogu dva HDZ-a, svaki politički subjekt koji ima zastupnike u zakonodavnom tijelu županije iz reda konstitutivnih naroda, odnosno ostalih sudjeluje u raspodjeli mandata za Dom naroda. Svaki od tih subjekata dostavlja SIP-u listu kandidata za dodjelu mandata u Domu naroda. Raspodjelu mandata vršio bi SIP tako da bi se postotak sudjelovanja svakog političkog subjekta u klubu konstitutivnih naroda, odnosno ostalih određivao po formuli da se broj stanovnika svakog od naroda u županiji podjeli s brojem stanovnika tog naroda, odnosno “ostalih” u Federaciji BiH. Tako dobiven broj dijeli s brojem izabranih zastupnika u zakonodavnom tijelu županije iz reda svakog naroda, odnosno “ostalih”. Broj dobiven ovom računicom naziva se “vrijednost glasa” za svaki od konstitutivnih naroda i “ostale“ u svakoj županiji. Upravo bi ta “vrijednost glasa“ bila ključna u matematičkoj raspodjeli nacionalnih mandata po županijama, a s ciljem što bolje nacionalne reprezentativnosti u Domu naroda.

Predsjednik FBiH

Novost je i što izaslanici u Dom naroda više ne bi bili birani iz redova zastupnika u županijskim parlamentima. Kada je riječ o procesu, kandidiranja predsjednika i dopredsjednika Federacije, sadašnje rješenje je takvo da najmanje jedna trećina članova jednog od klubova naroda može predložiti kandidata iz tog naroda za predsjednika ili dopredsjednika FBiH. Po novom prijedlogu, to bi mogla raditi samo natpolovična većina u jednom klubu. I kod prihvaćanja liste kandidata za čelnike Federacije predviđena je izmjena, jer neprecizna odredba po kojoj se u slučaju različitoga glasovanja u dva doma konačnom smatra odluka “donesena u samo jednom domu”, sada jasno kaže da će biti izabrani oni kandidati za koje je glasovao Dom naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?