NAJVEĆI DUŽNICI

Federacija Zavodu PIO/MIO duguje oko 180 milijuna maraka

umirovljenici
VL FOTO
03.01.2011.
u 08:50

Nakon Federacije, najveći dužnici u redoslijedu su tvrtke koje su još uvijek u državnome vlasništvu ili su u malome dijelu privatizirane

Ekonomska kriza, promašeni sustav privatizacije, loše gospodarenje javnim poduzećima, neodgovorno nametanje novih obveza od nadležnih vlasti - učinili su da je na granici održivosti sustav mirovinskog osiguranja u Federaciji BiH.

Izmirivanje obveza

Godinama gospodarski giganti nisu izmirivali obveze prema mirovinsko-invalidskom osiguranju, brojne ratne kategorije dobila su mirovinska prava a da nisu izmirene obveze prema Zavodu MIO. Iako je prošle godine pokrenut radikalniji sustav naplate uz tužbe prema neplatišama, stanje se nije previše popravilo. I dalje više stotina tvrtki, vladinih službi, institucija nije izmirilo blizu 400 milijuna maraka dugova prema MIO.

Pri tome niti dugovanja koje je federalni Parlament oprostio prema rudarima te tvrtkama namjenske industrije i onima koji su u vlasništvu države, praktično su ostali mrtvo slovo na papiru. Svaki radnik koji odlazi u mirovinu praktično ne može ‘povezati staž’ kako je to provedeno samo formalnim dizanjem ruku u federalnoj Vladi, odnosno Parlamentu.

Prava umirovljenika

Srećom, umirovljenicima koji su prošli redovitu proceduru, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, pravo na mirovinu može ostvariti samo ona osoba koja je redovito izmirivala obveze. Iako je većina tvrtki i institucija sklopila sporazume o obročnoj otplati duga za MIO, i dalje se te obveze slabo i sporo izmiruju. Rekorder u dugovanju prema Zavodu MIO je sama Federacija koja zbog mirovina ostvarenih po povlaštenim uvjetima duguje ovome zavodu oko 180 milijuna KM.

Najveći dužnici u redoslijedu su tvrtke koje su još uvijek u državnome vlasništvu ili su u malome dijelu privatizirane. Željeznice FBiH dužne su oko 42 milijuna KM za sustav mirovinskog osiguranja, slijedi Agrokomerc s 33 milijuna, zatim tvrtka Vitezit, te Kožno-tekstilni kombinat iz Visokog s oko 11,3 milijuna. Među značajnijim dužnicima je i ZH županija koja za korisnike proračuna nije izmirila oko 6,5 milijuna KM. Zanimljivo je da u tome ‘društvu’ i Javni RTV servis koji je počeo u posljednje dvije godine isplaćivati ove obveze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?