Sastanak četvorke

Federacija tone u blato zbog čega trpi cijela država

Četvorka
25.04.2013.
u 17:36

Nezaobilazna tema bila je situacija u Federaciji BiH koju je Čović nazvao katastrofalnom, jer postojeća kriza ugrožava cijelu zemlju

Još jedan u nizu sastanaka lidera četvorke, odnosno stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji, okončan je bez konkretnih rezultata. Predsjednici SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SBB-a razgovarali su jučer dva i pol sata, a jedini od sudionika koji se obratio medijima Dragan Čović kazao je da je ovo bio radno-konzultativni sastanak. Tema je bila aktualna politička situacija, a pokušali su detektirati oblasti u kojima se može postići napredak. Kada je u pitanju provedba presude “Sejdić i Finci”, koja blokira europski put BiH, Čović kaže kako postoje nove ideje za izbor članova Predsjedništva BiH, ali nije ulazio detaljnije u obrazloženje tih prijedloga. Svi lideri su svjesni kako se razgovori o provedbi ove presude moraju nastaviti, jer ne postoji alternativni put prema Europskoj uniji. Razgovori o ovoj i drugim temama bit će nastavljeni u ovom, a možda i proširenom kapacitetu koji bi uključivao i druge relevantne političke subjekte. - Kao kolege smo u konkretnoj atmosferi preuzeli jednu inicijativu koju ne želimo prijevremeno eksponirati te ćemo pokušati ovih dana pronaći mogući modalitet rješenja oko izbora članova Predsjedništva BiH, jer smo Dom naroda već ostavili iza sebe - kazao je Čović. Nezaobilazna tema bila je situacija u Federaciji koju je Čović nazvao katastrofalnom, jer postojeća kriza ugrožava cijelu zemlju. I ovaj put je konstatirao da je Federacija u blatu iz kojeg se teško izvući. Kada je u pitanju funkcioniranje federalne vlasti, Čović je kazao da je rasulo na svim razinama, a da stanje u FBiH u potpunosti ugrožava socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji.

- Dogovorena je dinamika susreta u sljedećih 15 dana, što zajedničkih, što bilateralnih - ustvrdio je Čović. Odgovarajući na pitanje jesu li narušeni odnosi unutar četvorke, a nakon očitog neslaganja oko Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, Čović je objasnio da su ovi odnosi odavno narušeni. - Puno toga što smo stavili na dnevni red nismo uspjeli provesti. Naime, mi imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu u oba doma. Međutim, s obzirom na Ustav takav kakav jeste, kao i na zakon koji tretira funkcioniranje vlasti, na nefunkcioniranje suda i vijećanje odluka Parlamenta pa čak i u OHR-u, prvenstveno bih zamolio te ljude da svatko radi svoj posao. Nema potrebe da netko nakon sjednica Parlamenta vijeća tko je što uradio i kako je glasovao. S te strane smo ugrozili normalno funkcioniranje i zato smo danas i sjeli da vidimo ima li uopće smisla zajedno sjediti i nešto dogovarati - objasnio je Čović. Upravo ova činjenica, dodao je, bit će predmet intenzivnih razgovora u sljedećih petnaestak dana, kao i modalitet izbora članova Predsjedništva BiH.

- Mi smo već u blatu i ne vidim, nažalost, izlaz iz ove situacije do sljedećih izbora. Toga sam svjestan posljednjih desetak dana - zaključio je Čović. Sastanak je održan u vrijeme kada su odnosi unutar četvorke bili uzdrmani različitim stavovima, ali i nemogućnosti uključivanja dva HDZ-a i SBB-a u izvršnu vlast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?