EKONOMSKO NASILJE

Federacija iz proračuna Mostara uzela 11 milijuna maraka

Mostar
09.02.2013.
u 11:11

Zakonska rješenja se mijenjaju kako bi Federacije dobila više novca. Proračuni gradova su prazni

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnik Mostara, zajedno s načelnicima gradskih odjela i šeficom Službe za unutarnji nadzor i šefom Službe za financije održala je u Gradskoj upravi Mostara sastanak s predstavnicima tehničke misije MMF-a predvođenom Duncanom Lastom. Predstavnici Gradske uprave Mostara ukazali su na početku sastanka kako Mostar nije imao izbore, nema odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca tekuće godine, kao ni proračuna za 2013. godinu. Istaknuli su činjenicu kako se Mostar, kao i sve jedinice lokalne samouprave u FBiH nalaze u podređenom položaju u raspodjeli javni prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje, prihodi od PDV-a i ostali javni prihodi koje prikuplja i raspoređuje Uprava za neizravno oporezivanje.

Raspodjela prihoda

Raspodjela javnih prihoda koji pripadaju jedinicama lokalne uprave značajno je umanjena za otplatu vanjskog duga, i to vanjskog duga za koji se zadužila Federacija BiH radi financiranja svojih proračunskih potreba. Niti jedna marka od zaduženja Federacije BiH iz stand by aranžmana nije proslijeđena jedinicama lokalne samouprave za financiranje njihovih potreba, ali su istima umanjena sredstva za iznose vraćanja kreditnih zaduženja FBiH. Zbog navedenih zaduženja Federacije BiH i propisanog načina raspodjele koji se primjenjuje od 2008. godine, prihodi od neizravnih poreza Grada Mostara su umanjeni na godišnjoj razini za iznose oko sedam milijuna maraka. Prihodi od neizravnih poreza 2008. godine su bili 16,600.000 maraka, a 2012. godine oko 9,500.000 KM. Na navedeni način posredno općine otplaćuju najveći dio kreditnih zaduženja Federacije BiH, bez obzira što nisu bili korisnici sredstava iz zaduženja. Posebno je značajno pitanje propisa iz oblasti fiskalne politike po kojem jedinice lokalne samouprave nemaju nikakve nadležnosti.

Promjene zakona

Radi toga, donošenjem Zakona o porezu na dohodak koji je zamijenio porez na plaću i radnu snagu i promjenom principa raspodjele tog poreza, proračun grada Mostara je umanjen za oko jedan milijun KM na godišnjoj razini. Isto se odnosilo i na zakonske propise o porezima na imovinu i prometa imovine, čime je proračun Grada Mostara na godišnjoj razini umanjen za oko tri milijuna KM godišnje. Tehnička misija MMF-a u posjet BiH došla je na zahtjev Ministarstva financija Federacije BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?