Hitna prodaja

FBiH izgubila 1,15 milijardi KM

Aluminij
04.01.2013.
u 09:26

"Obiteljsko srebro" nudi se po vrlo niskoj cijeni u godini koju će biti vrlo teško financijski podnijeti kako bi se krpale rupe

Agencija za privatizaciju Federacije BiH (APF) predložit će Vladi ovoga entiteta prodaju dijela dionica dvaju elektroprivrednih i telekom poduzeća kao i privatizaciju desetak državnih kompanija ističući da im je vrijednost u posljednjem desetljeću pala za 1,15 milijardi maraka, ili za oko 560 milijuna eura.

Mješovito vlasništvo

To samo potvrđuje navode ekonomskih stručnjaka koji su ranije pozivali vlasti da prodaju kompanije čija je vrijednost prije krize bila daleko veća. Direktor APF-a Šuhret Fazlić rekao je da će ova agencija predložiti prodaju po pet posto dionica putem burze Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Sarajevu i Elektroprivrede Herceg Bosne iz Mostara te Hrvatskog telekoma Mostar i BH Telekoma. HT Mostaru je T-HT vlasnik od 39,10 posto udjela, a Hrvatska pošta 5,23 posto, Federacija ima većinski udjel od 50,10 posto, a mali dioničari 5,57. Do sada je država prodala 10 posto udjela u dvjema elektroprivrednim poduzećima. Fazlić je najavio i da se u ovoj godini planira privatizacija državnog kapitala deset drugih kompanija među kojima su Aluminij Mostar, Hidrogradnja, Energoinvest, Šipad Export-Import, Unis, Bosnalijek, Tvornica duhana Sarajevo, Energopetrol, Sarajevo-osiguranje i Remontni zavod Travnik. U Aluminiju iz Mostara Hrvatska je vlasnik 12 posto, dok se oko visine državnog udjela vodi spor između uprave poduzeća i vlasti u Federaciji BiH. Po ranijem sporazumu, koji je predviđao i provedbu privatizacije, Federacija je imala 44 posto udjela jednako kao i radnici. Nakon što je propala prodaja Aluminija, uprava navodi da je država vlasnik tek 24 posto.

Nekonkurentne

U naftnoj kompaniji Energopetrolu država je vlasnik 22 posto udjela, dok hrvatsko-mađarski konzorcij Ina-Mol ima 67 postotni udjel. Direktor APF-a upozorio je da je zbog kašnjenja s privatizacijom desetak kompanija drastično izgubilo na vrijednosti, navodeći da je tih desetak preduzeća u posljednjem desetljeću izgubilo kapital veći od 1,15 milijardi konvertibilnih maraka. Dodao je kako postoje poduzeća koja bi se, kad bi se malo u njih uložilo, mogla lakše prodati. - Privatizacija ima svoje trajanje, trebamo završiti ovaj posao - rekao je Fazlić. Pojasnio je da zbog toga rade na izmjeni Zakona o privatizaciji u Federacije BiH kako bi ubrzali procedure za privatizaciju državnih kompanija. Za razliku od FBiH, u RS-u je najveći broj državnih kompanija privatiziran, a ta se prodaja pokazala puno mudrijim izborom.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
21:47 04.01.2013.

Prodavati u vrijeme najveće krize mogu samo oni koji su potpuno neodgovorni ili potpune neznalice. Od ovih budala veće budale su samo oni koji su iste izabrali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?