Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Faletar: Zavod plaća generičku cijenu lijekova

Određene su generičke cijene lijeka, a ukoliko se želi drugi proizvođač, tada je potrebno nadoplatiti razliku
01. rujna 2010. u 08:30 0 komentara 68 prikaza
lijekovi
Foto: VL FOTO

Nova esencijalna lista lijekova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odnosno nove cijene lijekova zbunile su građane. Naime, budući da se radi o privremenoj listi lijekova koja je donesena na razini Federacije, ista je uređena na način da obvezujuća lista sadrži oko 136 lijekova različite generike.

“Ukoliko je županija bila u mogućnosti proširiti tu listu lijekova tada je to i učinjeno. Uspjeli smo listu proširiti na nekih 144 lijeka, jer su zdravstvenim osiguranicima ti lijekovi bili uistinu potrebni”, kazao je ministar zdravstva HNŽ-a Luka Faletar. Ističe kako je razlika u tome da se do sada za lijekove izdvajalo 3,5 do 4 milijuna maraka, dok se sada iz Zavoda izdvaja deset milijuna. “Mi smo svi proizvođačima poslali zahtjev da nam dostave najniže cijene generičkih lijekova. Poslali su nam brojni proizvođači to što smo tražili od njih, međutim, povjerenstvo koje je radilo na lijekovima se rukovodilo da za svaku generiku lijeka osiguramo najmanje dva, tri zaštićena generička lijeka koji se dobivaju bez nadoplate i čija je cijena jednu marku”, navodi Faletar.

Dodaje da ukoliko korisnik usluge želi drugi zaštićeni lijek, odnosno drugog proizvođača, zbog određenih stečenih navika koje ima, onda treba nadoplatiti cijenu. “Uzmimo da imaju dva lijeka istu generiku proizvođača Farmavita i Bosnalijeka. Međutim, ukoliko je netko navikao piti lijek iste generike, ali koje proizvodi Pliva onda treba nadoplatiti. Primjerice, ukoliko je Pliva s cijenom nekog lijeka išla s pet maraka, a cijena generičkog lijeka iznosi četiri marke, ZZO će priznati te četiri marke, ali treba nadoplatiti razliku od jedne marke”, naglasio je Faletar.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.