Herc iskrice

Europa u pasivnom zaleđu

Ćorluka
23.06.2012.
u 13:34

Nekad je nogomet igrala sirotinja, gledala ga gospoda, potom ga je počela igrati gospoda, a gledala sirotinja po onoj: Kruha i igara!

Vatreni su se dostojno oprostili s Eurom, ali i osjetili i ponešto o nedostojnosti onih koji nas uče dostojnosti. Pa se postavlja pitanje može li nedostojnost jamčiti europsku opstojnost. Hrvati više ne vjeruju ni svom Oku sokolovu. Kao da ni sokol više vrani oko na vadi.

Najozbiljnije svjetske novine tvrde da su Vatreni oštećeni za dva penala protiv Španjolaca, a uvjereni smo da bi taj pasivni off-side (nogometna sida) Španjolaca aktivno svirali Hrvatima! Collina je suca poslao kući s Hrvatima, a da je onako sudio Španjolcima, letio bi i s liste. Kukavičja jaja podmeću se na sve strane. I na terenu i izvan njega. Pa onda Talijani kažu kako će Vatreni sa Španjolcima skrojiti 2:2, kao da ne znaju da Šnajder igra za Nizozemsku.

Krupni kapital umiješao se i u nogomet. Nekad je nogomet igrala sirotinja, gledala ga gospoda, potom ga je počela igrati gospoda, a gledala sirotinja po onoj: Kruha i igara! Onda se umiješala politika, a od politike preoteo ga krupni kapital. Kao i samu politiku. Pa kad obični gledatelji zbog svega toga pobjesne i gospodi iz krupnog kapitala pokvare račune, proglase ih divljacima. Osuđujemo svako divljanje navijača, ali i divljanje krupnog kapitala. Trebalo bi spriječiti uzrok pa posljedica neće ni biti. Bolje spriječiti nego liječiti.

Bh. izabrane vrste na završnici Eura nije ni bilo, a da je bilo dostojnosti, možda bi je i bilo. No, u BiH prate se zbivanja na Euru. Jedan bh. građanin primijeti:

- Svoju grupu prošli su Grci, Portugalci, Španjolci i Talijani, sve zemlje koje potresa velika kriza, a ispadoše Danska, Nizozemska, Švedska…

- Tek sad mi je žao što se bh. reprezentacija nije plasirala na Euro jer po toj logici BiH sto posto bila bi prvak Europe – zaključi drugi bh. građanin i poteže iz dvolitrene pivske boce.

Čitava Europa našla se u pasivnom zaleđu. BiH je odavno u pasivnom zaleđu, ali stalno joj ga sviraju. Pa češće zabije autogol nego gol. Pasivno zaleđe izmišljeno je vjerojatno zbog onih koje treba aktivno podržati. A laktašenje za one koji se laktaju i lajkaju za lavovski dio svakog kolača. Ali zato će se Providnost pobrinuti za to da se rodi pokoji nogometni David koji će svladati manje talentiranog Golijata. To jest – „mali“ Goooolijat protiv „velikog“ Golijata!

Arapsko proljeće će na ljetni odmor, a u Europi na jesen moglo bi biti vruće. Pa bi novi socijalisti mogli pjevati nešto slično lažnim socijalističkim socijalistima nakon što su boljševici na brdovitom Balkanu zauzeli vlast i oduzimali privatnu imovinu neistomišljenicima. Sve uz pjesmu:

- Dolje kulje i šeširi, neka radni narod živi!

Povijest se ponavlja, ali i preseljava. Tako joj je suđeno. Nogomet je indikator stanja u nekoj zemlji, a sve više postaje indikator stanja u Europi, pa i u svijetu. Ta Europa i još tajniji svijet neće moći dalje funkcionirati na načelu sličnom Mujinom prema Fati. Mujo joj na odmoru reče:

- Ti pola sata veslaj, a ja ću se sunčati, a onda ću se ja pola sata sunčati, a ti pola sata veslaj!

Može li se svijet dozvati pameti?

Albert Einstein kazao je kako su svemir i ljudska glupost beskonačni! Ako je vjerovati apsolutnom geniju relativnosti, nema šanse. Ova i ovakva BiH sanja tu Europu i veliki svijet. Bila kakva bila ili crna, otvorena Europa ipak je manje zlo od izolirane BiH. No, oni koji kakvu-takvu BiH vode u kakvu-takvu Europu ne smiju biti naivni kao onaj nadobudni dečko koji je povirio u prostoriju u kojoj je bila lijepa djevojka pa joj se obratio:

- Je li ovo ljubav na prvi pogled, ili ću morati ući još jedanput?!

U šali kažu da se u BiH putokaz zove: krivac za pravac!

U susjednim državama Lijepe naše zavladala je tolika depresija da se rijetko tko u tim zemljama raduje kad Hrvatska ispadne!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?