JASNA PORUKA

Europa od bh. čelnika zahtijeva kompromis o uspostavi vlasti

Ashton Small.jpg
European Commission
22.03.2011.
u 08:49

Šefovi diplomacija 27 zemalja Europske unije podržali korištenje “restriktivnih mjera” u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara Europske unije uputilo je jučer potporu europskoj perspektivi BiH, najavljujući nastavak pomoći i jačanje svoga prisustva i Bosni i Hercegovini, ali i moguće korištenje „restrikrivnih mjera“. Na sastanku u Bruxellesu, čija je glavna tema ipak bilo stanje u Libiji i ostatku arapskog svijeta, šefovi diplomacija zemalja EU-a usvojili su zaključke o BiH u kojima se „ potvrđuje nedvosmislena predanost teritorijalnoj cjelovitosti BiH kao suverene i jedinstvene države“. S druge strane, podržan je prijedlog visoke povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, za moguće uvođenje restriktivnih mjera, ali nije pojašnjeno na što se one odnose.

Duboka zabrinutost

-Vijeće izražava duboku zabrinutost da vlade još uvijek u BiH nisu formirane vlade na svim razinama. Apeliramo na političke čelnike u BiH da djeluju odgovorno i u duhu kompromisa kako bi se što prije formirale vlada na svim razinama, a u cilju rješavanja otvorenih pitanja i potrebne reforme, kako bi se postigao kvalitativni korak naprijed na putu k EU-u, navodi se u zaključcima s jučerašnjeg sastanka. Prioritet za BiH, smatraju ministri vanjskih poslova EU-a, treba biti usklađivanje Ustava BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, ispunjavanje obveza zemlje prema Privremenom SSP-u, te usvajanje zakona o državnoj pomoći na razini BiH i zakona o popisu stanovništva. Također se insistira i na ubrzavanju drugih reformi značajnih za zemlju u procesu integracije u EU. Napredak u rješavanju tih pitanja će pokazati opredijeljenost vlasti i političkih stranaka za europski put, ali i presudno utjecati na podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.
- Vijeće naglašava važnost poboljšanja i jačanja učinkovitog funkcioniranja države i institucija, uključujući potrebne ustavne promjene. Posebice, država će morati biti u stanju usvojiti, provesti i 
primjenjivati ​​zakone i pravila EU-a, ističe se u zaključcima.

Potpora Inzku

Kako je nakon sjednice izjavila povjerenica Ashton, EU finalizira pripreme za uspostavu ojačane misije u BiH, i to preko jednog predstavnika Unije. On će imati širok i uravnotežen set instrumenata za poticaje EU sukladno utvrđenim procedurama. Ponovno je istaknuta potpora aktualnom visokom predstavniku i posebnom izaslaniku EU u BiH Valentinu Inzku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?