UVOZ CIGARETA

EU od Srbije traži povlašten status Hrvatske u prodaji cigareta

cigarete,pljuge,portal
Borna Filić/PIXSELL
16.09.2013.
u 09:13

Tako će i nas štititi kad postanemo punopravni član, rekao je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je državnoj televiziji Srbije da razgovori Srbije i Europske unije o zahtijevanom povlaštenom uvozu 1.600 tona cigareta iz Hrvatske prema carinskoj stopi od 15 posto nisu završeni i nije postignut nikakav sporazum o tome.

- Tamo smo gdje smo bili i 1. srpnja, do kada smo trebali napraviti dogovor o izmjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo - rekao je Ljajić dodajući kako do listopada očekuje nastavak razgovora.

Ministar trgovine Srbije priznao je kako, iako šanse Srbije u tim pregovorima nisu velike i ne treba puno očekivati, jer su "veliki pritisci i Europske komisije i država članica EU", očekuje uvažavanje argumenata Srbije o zaštiti tamošnje duhanske industrije, koju je ocijenio "vrlo značajnom za domaću ekonomiju". Pojasnio je kako je zahtjev EU da se Hrvatskoj i dalje po povlaštenim uvjetima omogući plasman cigareta na srpsko tržište, nakon što je postala dijelom EU, nije usmjeren protiv Srbije jer je to model i pravilo kojim Europska komisija štiti nove članice.

- Oni štite države članice, njihovo gospodarstvo u cilju da ono postane što konkurentnija na jedinstvenom europskom tržištu. Tako će i nas štititi kad postanemo punopravni član u odnosu na neke druge zemlje koje tada budu kandidati - rekao je Ljajić.

>> Hrvatska će cigarete i dalje izvoziti u Srbiju

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?