PRITISAK

EU i SAD traže da se vlast formira do kraja godine

sastanak
VL FOTO
27.11.2011.
u 11:16

U Italiju dolaze i predstavnici EU-a koji će pokušati nagovoriti bh. čelnike da se odgovore o formiranju državne vlasti do kraja tekuće godine. Očekuje se napredak u novim pregovorima

Trodnevni kolokvij, koji u talijanskom gradu Kadenabi o temi “Je li Ustav BiH kompatibilan s EU-om” organizira njemačka Fondacija “Konrad Adenauer”, prigoda je da politička administracija EU-a i SAD-a izvrši pritisak na čelnike šest političkih stranaka iz BiH radi postizanja konačnog dogovora o formiranju državne vlasti.

Upravo je talijansko odmaralište, u kojem su naredih dana predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz BiH mjesto gdje bi se mogli otkloniti problemi oko raspodjele dužnosti unutar Vijeća ministara BiH i drugih institucija državne vlasti.

Iz više diplomatskih izvora potvrđeno je da će i Amerika, ali i EU, u Italiji tražiti da se do kraja godine napravi kompromis koji bi rezultirao formiranjem državne vlade. Na ovaj skup pozvani su predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Očekuje se dolazak direktora Odjela za Europu pri zajedničkoj službi za vanjske poslove EU-a Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za BiH i šefa Izaslanstva EU-a u BiH Petera Sorensena, izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack te bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schwarz-Schillinga.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
22:26 27.11.2011.

fino

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?