ULTIMATUM

EU i SAD do 8. 12. očekuju novo Vijeće ministara

pregovori
VL FOTO
29.11.2011.
u 09:24

Bh. političari iznijeli su različita gledanja oko rješenja krize u BiH kao i njezinim uzrocima. SRbi za dalju decentralizaciju, Hrvati jednaka prava, Bošnjaci unitarizaciju

Po navodima čelnika vodećih hrvatskih stranaka iz dva HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića postignut je dogovor o uspostavi novoga Vijeća ministara tijekom zajedničkih susreta s bošnjačkim političkim liderima iz SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem u Italiji, no za konačan dogovor, a što je sastavni dio paketa, potrebno je postići i suglasje o raspodjeli vodećih mjesta u državnim agencijama.

Novo okupljanje

Predviđeno je da se novi sastanak šestorice čelnika, na kojemu bi se samo verificirao dogovor, održi već potkraj tjedna čiji bi domaćin bio predsjednik SDA Sulejman Tihić. No, sastanak se neće niti održati ukoliko u telefonskoj komunikaciji danas i sutra ne budu razriješene ključne dvojbe. 
“Vijeće ministara je, mislim, usuglašeno, no jasno smo istaknuli da ništa nije usuglašeno dok cijeli paket ne bude dogovoren”, rekao je Čović. Pojasnio je da su četvorica političara iz Federacije održali dva susreta u nedjelju na marginama seminara o ustavnim promjenama koji se u organizaciji zaklade Konrad Adenauer održavao u mjestu Cadenabbija u Italiji. Zanimljivo je kako je jedan od ovih razgovora na kojemu je postignut konkretan dogovor održan neposredno nakon navodne nedjeljne svađe, secesionističkih zahtjeva o kojima su manipulantski izvijestili pojedini mediji iz Sarajeva. 
No, ustroj Vijeća ministara na zahtjev bošnjačkih stranaka sada se uvjetuje s raspodjelom agencija. To je prvi put da se u političku trgovinu uključuju državne agencije od kojih najveći broj ne bi smio imati nikakve političke konotacije. Čović ipak ističe kako hrvatska strana smatra da se treba osigurati paritet tri naroda u raspodjeli ovih agencija, dok pak bošnjačka inzistira na popisu pučanstva iz 1991. godine. 
“Ja sam uvjeren da je potrebno još nekoliko telefonskih razgovora kako bismo se potpuno približili i oko ovih stvari”, dodao je Čović. 
Uoči polaska u Italiju s vodećim političarima iz Federacije BiH razgovarali su predstavnici State Departmenta i Europske unije ističući kako očekuju konkretan dogovor do 7. i 8. prosinca kada će se u Bruxellesu održavati summit NATO/EU. Tada je jasno upozoreno da će Bosna i Hercegovina biti jedna od glavnih tema ovoga summita, ali i da bi u slučaju neuspjeha bilo jasno poručeno da je zemlja izgubila ozbiljne šanse za približavanje EU, a za što bi se krivim smatrali vodeći političari iz zemlje.

Rekonstrukcija

Kako sada stvari stoje oko raspodjele Vijeća ministara hrvatskim strankama pripadaju tri pozicije od kojih je jedna predsjedatelja Vijeća ministara, bošnjačke stranke SDP i SDA bi kao i u aktualnom sazivu dobile tri bošnjačke ministarske fotelje te jednu iz reda ostalih, dok bi Srbi popunili tri ministarstava, ali uz uvjet da imaju pravo birati dvije najvažnije agencije u državi. Time bi se 14 mjeseci nakon izbora u BiH konačno ustrojila državna vlast, ali i otvorio prostor za rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH o čemu su također i ranije u više navrata razgovarali vodeći hrvatski i bošnjački politički predstavnici. Kada se ustroji Vijeća ministara, samo će federalna Vlada imati drukčiji saziv stranaka. Ova je vlast, inače, uspostavljena nametanjem političke volje Hrvatima oko čega su asistirali predstavnici međunarodne uprave u BiH, čime je zemlja gurnuta u najtežu krizu poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga nije uspostavljena niti vlast na razini države, a ključni prijepori ponovno su vezani uz zahtjeve bošnjačkih stranaka da oduzmu dio hrvatskih pozicija kako bi instalirali svoje podobne kadrove.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:52 29.11.2011.

Čović- Ljubić imate podrsku svih Hrvata dobre volje! Kad su god Hrvati u povijesti bili jedinstveni nitko nam nista nije mogao nauditi.

DA
daniele
20:02 29.11.2011.

Hehehe...ja bih rekao da oni imaju podrsku svih hrvata lose volje

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?