HNŽ

Esencijalna lista lijekova će biti usvojena do ponedjeljka

lijekovi
VL FOTO
23.07.2010.
u 08:03

O ovom pitanju trebalo bi se odlučiti na idućoj sjednici Vlade HNŽ-a

- Nadam se da će do ponedjeljka biti održana sjednica Vlade i da ćemo na njoj usvojiti novu, privremenu esencijalnu listu lijekova - rekao nam je jučer ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Luka Faletar. Na ovaj način bi se trebala završiti agonija brojnih umirovljenika i ostalih u ovoj županiji koji mjesečno troše velika novčana sredstva kako bi priuštili lijekove koji su im nužni. Trenutačno se na listi nalazi svega nekoliko desetaka lijekova, što svakako ne može zadovoljiti potrebe pacijenata.

Privremeno rješenje

- Odlučili smo problem privremeno riješiti na ovaj način, a nastavit ćemo redovitu proceduru kako bismo dobili konačnu esencijalnu listu lijekova. Birali smo lijekove s najnižom cijenom, ali ćemo se prilagoditi i pacijentima koji koriste lijekove određenih proizvođača. Oni će snositi dio troškova, dok bi Zavod trebao pokrivati veći dio cijene. Lista će biti fleksibilna. Za ovu namjenu ove godine je planiran iznos od deset milijuna maraka - rekao nam je ministar Faletar.

Postupak nelegalan?

Već sada se postavlja pitanje koliko je ovakav postupak legalan jer se sve radi bez javnog natječaja. - Svjesni smo situacije, ali smo se odlučili na ovaj korak jer bi u protivnom pacijenti trebali čekati barem još nekoliko mjeseci kako bi lista bila usvojena. Isti model su primijenile Tuzlanska i Sarajevska županija i mi smo o ovoj temi održali nekoliko sastanaka u Federalnom ministarstvu zdravstva. Nadamo se da će uskoro biti raspisani natječaji u ovoj proceduri te da ćemo biti u mogućnosti donijeti i stalnu esencijalnu listu lijekova - zaključio je ministar Faletar. Na probleme oko esencijalne liste lijekova već duže vrijeme upozoravaju umirovljenici u HNŽ-u. Oni u svojim priopćenjima za javnost i svim javnim istupima ističu kako su zbog ove situacije primorani cijele mirovine izdvajati na lijekove te da samo neki od njih koriste lijekove koji se za sada mogu dobiti besplatno, odnosno koje plaća Zavod za zdravstveno osiguranje. Većina njih prima mirovinu koja je manja od 300 maraka, što svakako nije dovoljno kako bi imali život dostojan čovjeka. Usvajanjem barem privremene esencijalne liste lijekova riješio bi se ovaj problem. - Čak ni inzulin ne možemo dobiti besplatno, nego i to moramo plaćati. Nadamo se da će vlasti ispuniti svoje obećanje i do početka kolovoza riješiti ovo pitanje. Teško je i opisati kakvo bi nam to bilo olakšanje. Samo se nadamo da ova priča nije običan predizborni trik - rekli su nam umirovljenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?