Turski premijer

Erdogan: Trgovinsku razmjenu trebamo mjeriti milijardama $

Sastanak
16.09.2012.
u 11:36

Bevanda zamolio Erdogana za “dodatni senzibilitet prema krhkom bh. društvu tri konstitutivna naroda“

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je jučer jačanje trgovinske razmjene s Bosnom i Hercegovinom koja bi se ubuduće trebala “mjeriti milijardama, a ne milijunima dolara“.

Drugog dana posjeta BiH Erdogan se susreo s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom dogovorivši jačanje gospodarske suradnje i odlazak predsjedatelja Bevande s većim brojem bh. gospodarstvenika u Tursku. -Na ovom poslovnom summitu bi došlo do susreta naših biznismena koji bi iznalazili načine suradnje i investiranja. Tako bi, pored uzajamnog investiranja, potaknuli da poduzetnici naših zemalja udruženo investiraju u trećoj zemlji, naveo je Erdogan. Kada je u pitanju politička suradnja, dogovoreno je da se postojeći trilateralni format suradnje BiH-Srbija-Turska, proširi i na Hrvatsku, a Bevanda je zamolio Erdogana za “dodatni senzibilitet prema 
krhkom bh. društvu tri konstitutivna naroda i građana gdje svaka riječ, posebno od visokopozicioniranih političkih osoba, ima posebnu težinu“. -Kazao sam i da smo duboko svjesni da, usprkos pomoći naših prijatelja, mi smo ti koji se u ovoj državi moramo dogovoriti, ne otvarati ni slučajno stare rane, nego ići naprijed zbog budućnosti naše djece i građana, poručio je Bevanda. Erdogan je pozvao bh. narode na jedinstvo i izgradnju uzajamnog povjerenja, ističući neupitnost integriteta i cjelovitosti BiH, kao i potrebu njezine integracije u EU i NATO. On je u dvodnevni posjet BiH došao u pratnji dvadesetpeteročlanog izaslanstva, u kojem je i šest državnih ministara te premijerova supruga i kći. Glavni povod Erdoganovog dolaska u Sarajevo je dodjela nagrade “Isa-beg Ishaković”. No, posjet BiH turski premijer je iskoristio kako bi poslao i jasne političke poruke te potaknuo gospodarsku suradnju. Bez obzira na određene rezerve koje Hrvati i Srbi u BiH imaju prema pojačanom turskom angažmanu na ovom prostoru, činjenica je da Turska postaje sve značajnija politička i ekonomska sila u svijetu te da bi realizacija samo dijela najavljenih investicija pomogla oporavku bh. gospodarstva. Koliko je danas Erdoganov utjecaj, posebno u muslimanskom svijetu, svjedoči i informacija da ga je američki predsjednik Barack Obama neposredno pred njegov dolazak u Sarajevo, u privatnoj poruci zamolio da pomogne smirivanju nasilja prema zapadnim veleposlanstvima u većem broju azijskih i afričkih zemalja zbog objave uvredljivog filma o proroku Muhamedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?