NAFTNA POLJA

Energoinvest ne želi Ruse i Srbe u F BiH, naftu žele sami istraživati

gorivo
Arhivska fotografija
05.03.2011.
u 12:49

Uz tvrtke iz Rusije i Srbije, naftu u FBiH žele istražiti tvrtke iz SAD-a, Kanade, Hrvatske, Nizozemske, čeka se potez Vlade

Nakon što su predstavnici kompanija Zarubežnjeft i Naftne industrije Srbije (NIS) izrazili namjeru i ponudili konkretnu financijsku konstrukciju za istraživanje naftnih polja u Federaciji BiH, oglasila se sarajevska tvrtka Energoinvest, uz napomenu kako ona jedina ima suglasnost za istraživanje nafte i prirodnog plina u Federaciji BiH, a koja važi do 2018. godine, te da imaju napravljen program tog istraživanja. Pomoćnik generalnog direktora kompanije Ibrahim Bosto tvrdi da su Energoinvest posjetili predstavnici naftne kompanije iz Srbije, zajedno s ruskim stručnjacima, kojima je rečeno da ne postoji zakonska osnova za aktivnosti vezane uz naftna istraživanja, jer ekskluzivno pravo ima ovo sarajevsko poduzeće.

Kako prenosi portal eKapija, direktor Ibrahim Bosto tvrdi da u Federaciji BiH koncesije za eksploataciju prirodnih sirovina daju županije, a suglasnosti za istraživanje prenesenu su na entitetsku razinu, napominjući da je federalna Vlada utvrdila novi zakon gdje se i te koncesije dižu na entitetsku razinu, ali da treba sačekati njegovo usvajanje u Parlamentu Federacije BiH”. U Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije tvrde da im se nitko iz Rusije nije službeno obratio, te da je ova institucija nedavno poslala dopis Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, sa željom da se pokuša planirati zajedničko istraživanje u BiH, posebno na mjestima entitetske linije. “Jedni bez drugih ne možemo.

Još očekujemo odgovor iz RS i ne očekujem da bi tu trebalo biti nekih problema u zajedničkim aktivnostima”, kazao je pomoćnik ministra Stipe Buljan. Resorno ministarstvo, prema njegovim tvrdnjama, također posjeduje plan aktivnosti za istraživanju nafte i prirodnog plina, a uskoro će je ponuditi Vladi FBiH. Rusko-srpska kompanija ponudila je dvije varijante za istraživanje - minimalna 13, a maksimalna 47 milijuna maraka, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 mil. Za istraživanje naftnih polja zanimanje su pokazale Transglobal Petroleum iz Hustona, Texas (SAD) Seed Rock ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), Delta Hydrocarbons (Nizozemska) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska). (zj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?